Фалшиви новини и за старите коли - с до 10 лева ще се повиши данъкът им, пресметна той

“Цена от 1000 лв. за “Гражданска отговорност” не стои на дневен ред. Подобна тема е спекулация, която цели създаването на обществено напрежение”. Това увери финансовият министър Владислав Горанов вчера. Той слезе да говори с медиите след редовното заседание на коалициионния съвет.

Горанов обясни, че се стигнало до общото мнението, че

по-рисковите

шофьори трябва

да плащат

повече,

но наредбата е в ранен етап и тепърва ще се обсъжда.

Евродепутатът Ангел Джамбазки, който представляваше “Обединени патриоти” в съвета, пък допълни, че сегашната ситуация - без таван при обезщетенията за вреди извън кръвнината за близките на пострадали в катастрофи “отваря вратата за застрахователни измами в сериозни размери, като поне 40 цигани са получили стрес и уплах”.

От 6 до 10 лева по-висок пък ще е данъкът за автомобилите, които замърсяват повече, пресметна финансовият министър.

Това е колкото

две кутии цигари,

но ще помогне

за справяне с

мръсния въздух,

подчерта той.

“Макар да не е пренебрежима сума, по наши оценки е малко на фона на целите, които сме си поставили за чистотата на атмосферния въздух”, обясни Горанов. И напомни, че трябва да се вземат мерки, защото сме се превърнали и в гробницата на Европа за стари коли. Очаква се през следващите няколко години страните от целият ЕС начело с тези от западната му част, а дори и съседна Гърция да ограничат или премахнат използването на дизелови автомобили. “Можем да предположим къде тези превозни средства ще се насочат”, каза Горанов. Затова въпросната мярка има и икономически, и екологичен смисъл. “Тежестта върху по-старите автомобили не е такава, че да се превръща в непосилно бреме за българските граждани”, добави Горанов.

Цените на петрола не зависят от държавата, а следват световните тенденции, напомни той. Очаква се и от петролната и газова асоциация да обяснят на гражданите, че това са нивата.

Цветанов: Протестите бяха провокация. Хората сами ще изберат – криза или стабилност

Опит за политическа дестабилизация и провокация видя в неделните протести председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

“В немалко от случаите имаше доста провокация и се целеше сблъсък между тези, които искаха да се приберат, и тези, които искаха да блокират пътната инфраструктура”, заяви Цветанов след заседанието на коалиционния съвет в Министерския съвет.

Гражданите са достатъчно интелигентни, за да преценят кой има интерес от политическо сътресение, криза и хаос, убеден е той.

“Имахме възможността да говорим за всичко случващо се в държавата и за доста от тенденциозните подходи, които някои реализират, за да дестабилизират страната”, каза още Цветанов.

Всеки има право да избира какво желае - политическа криза и хаос или стабилност, подчерта зам.-шефът на ГЕРБ. И напомни, че през следващата година е предвидено вдигане на заплатите в бюджета с 10%, на минималната заплата до 560 лв., на пенсиите, а за хората с увреждания ще се дадат още 150 млн. лв.

Всяко населено място с бюджетна рамка

Селските кметове успокоени след срещата при Борисов - общинските ще им превеждат навреме пари

Всяко кметство вече ще има своя бюджетна рамка и кметът на общината ще е длъжен да я изпълнява. За това се разбраха представители на Сдружението на кметовете на кметствата и управляващите на среща при премиера Бойко Борисов. Ще бъдат завишени санкциите за общинските кметове, ако не изпълняват закона за местното самоуправление, обясни шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Казусите могат да намерят решение до края на годината и да се ползват за 2019 г., обясни министър Владислав Горанов. Категоричен бе, че щом в закона се запише изискване за финансова сметка за всяко кметство, общинските кметове ще трябва да се съобразят с това при внасянето на бюджета в общинския съвет.

“Какви биха били санкциите - няма да са сто тояги на голо на мегдана, вероятно ще са свързани с материална и административна отговорност на кмета, а в изключителни случаи - и политическа”, коментира Горанов. Парите за общините за догодина са с близо половин милиард лева повече, като около 120 млн. са в частта, която зависи от местните общности.