За да се подобри благосъстоянието на свинете, поилките трябва да са разположени на правилните места, обясняват холандски учени. Те проверили как дизайнът на помещението и разполагането на поилките се отразява на поведението на свинете за угояване.

При проведен експеримент те установяват, че:

- Разполагането на поилките в зона с метален решетест под позволява да се намали уринирането с над 30%, на бетонен под - почти с 20%.

- Разполагането на поилките в зона с решетест под намалява замърсяването на твърдия под.

80% от времето свинете лежат, затова е важно да им бъде осигурен комфорт в зоната за отдих. Те избягват да лежат в участъци с решетест под, до стени или в ъглите на помещението, край поилките и хранилките. Затова при планиране на производствените помещения трябва да се ориентирате към задоволяване на естествените потребности на животните и да намалите вероятността от дефекация и уриниране в зоната за отдих. В частност за поддържане на благосъстоянието на свинете трябва да се вземат предвид онези фактори, които могат да предизвикат стрес: състоянието на помещенията и оборудването, наличието на свободно пространство, адекватен микроклимат и осветление, екологичност на производството и управление на храненето, заключава един от учените, провели експеримента - Матю Видзерай.