Най-ранният е петровката

Плододава предимно на къси клонки

Виста Бела (Петровка) е сорт ябълка със средно едри плодове, здрава жълто-зелена кожица с виолетово-червен отенък и силен восъчен налеп. Плодовото месо е бяло, сочно, с възкисел до сладък вкус.

Плодовете зреят в началото на юли и се берат на 2-3 ръце. В обикновени условия могат да се съхраняват до десетина дни. Родовитостта е добра и редовна.

Дървото има силен до умерен растеж. Сортът е чувствителен на струпясване и брашнеста мана, но се приспособява добре към климатичните условия в отделните райони.

Добри опрашители за сорт Виста Бела са Молиз Делишез, групата на Червена превъзходна и др. 

Молиз Делишес - едър

Цъфтежът е средно късен

Молиз Делишес има много едри плодове с тънка кожица и светло жълта до ярко червена окраска на ивици. Формата на плодовете е конична, а плодовото месо е сладко, сочно и ароматно.

Беритбеният период настъпва в средата на август. Плодовете могат да се съхраняват около месец в обикновени условия. Дървото образува пирамидална или закръглена корона.

Сортът е средно чувствителен на струпясване и брашнеста мана. Добри опрашители са Грени Смит, Златна Превъзходна и др.

Прима зрее в края на август

Дава плод на втората година

Сорт Прима дава сравнително едри плодове, формата им често е несиметрична, конична или кълбовидна. Окраската е винена до тъмно червена, а кожицата - здрава и лъскава. Плодовото месо е бледо жълто, сочно и със сладко-кисел вкус.

Плодовете узряват в края на август. Сортът е много родовит и скороплоден. Дървото израства силно и образува кълбовидна до разлята корона.

Прима проявява добра устойчивост на струпясване и слаба към брашнеста мана. Добри опрашители за този сорт са Виста Бела, Молиз Делишес, Флорина и др., а самият той е добър опрашител.

Червена Превъзходна не се самоопрашва

Беритбата започва в средата на септември

Сортът Червена Превъзходна дава много едри и красиво обагрени червени плодове с продълговато- конусовидна форма.

Плодовото месо е сладко, сочно, ароматно и с белезникав цвят. Качеството им е много високо.

Беритбата може да започне в средата на месец септември и не бива да закъснява, защото плодовете придобиват брашнеста консистенция.

Консумативната зрялост настъпва след около месец съхранение. Съхраняемостта в обикновени условия не е много добра, но в хладилник плодовете се запазват до март. Дървото е силно растящо.

Сортът е чувствителен на струпясване и по конкретно листата и плодовете.

Плодните пъпки са чувствителни към зимните студове. Червена превъзходна е добър опрашител и се опрашва добре от сортовете Джонатан и Златна Превъзходна.

Старкримсон е скорозрял

Изисква по-топъл климат

Старкримсон е сорт със средно едри плодове с кълбовидна до конусовидна форма. Кожицата е плътна, червеникава, покрита с ръждиви точици. Плодовото месо е хрупкаво, сочно и ароматно. Плодовете узряват в началото на септември.

Дървото се отличава със слаба растежна сила и прибрана корона. Сортът е слабо чувствителен на брашнеста мана, но не и на струпясване. Проявява известна чувствителност към мраз.

Добри опрашители за Старкримсон са Айвания, Грени Смит и групата на Златна Превъзходна. В този период узряват още много сортове, някои от които са Шарден, Муцу, Флорина, Джонаголд и др. 

Отлично качество и вкус

Ранно и постоянно плододаване

Сорт Златна Превъзходна се отличава с много едри плодове. Кожицата е тънка, зелено- жълта, покрита с ръждиви точици. Месото е сочно и сладко със специфичен аромат.

Беритбеният период настъпва през втората половина на септември, а плодовете могат да се съхраняват при обикновени условия до 3-4 месеца, но кожицата се сбръчква.

Сортът проявява умерена чувствителност към брашнеста мана и струпясване. Добри опрашители за него са Грени Смит, групата на Червена Превъзходна и др. 

Мелроуз е добър опрашител

Плодовете се съхраняват добре

Мелроуз е сорт с едри плодове с кълбовидна форма. Кожицата е тънка, червено обагрена, а плодовото месо е кремаво, сочно, със сладко- кисел вкус, има аромат и фина зърнеста структура. Беритбена зрялост настъпва в края на септември.

Плодовете могат да се съхраняват дълго време, но плодовото месо придобива брашнеста консистенция.

Дървото расте умерено до силно. Короната е умерено гъста. Сортът показва слаба чувствителност на брашнеста мана и струпясване.

Добри опрашители са Грени Смит и сортовете от групата на Златна Превъзходна, но не и тези от групата на Червена превъзходна.

Айдаред цъфти рано

Има много добра родовитост

Плодовете на сорт Айдаред са много едри (200 - 250 г), кълбовидни или слабо сплеснати. Кожицата е червеникава, а плодовото месо - сочно с кисел до сладък вкус.

Зреенето на плодовете започва през септември. Растежната сила на дърветата е умерена, цъфтежът е ран.

Сортът е силно чувствителен към брашнеста мана и огнен пригор.

Добър опрашител е, а опрашители за него са Грени Смит, Златна и Червена Превъзходна.