Тази година бе много богата на ябълки. Някои стопани дори казват, че се чудят какво да ги правят.

Наш читател сподели една много стара и рядка рецепта, по която още дядо му е правил вкусна туршия.

Как се произвежда у дома

Всякакви ябълки се събират - по-добре е да са от два-три сорта, нарязват се на половинки или четвъртинки.

Прибавят се шипки, които могат да бъдат заместени и от арония, ако ви се намира. Но и шипките, и аронията трябва да бъдат в тензухена торбичка.

Две шепи са достатъчни за 25-литров бидон. Отгоре се покрива с малинови или други листа. И се пълни бидонът с вода. Като вземе да втасва - т.е. да става леко кисело се слага и повет за да спре процеса на ферментацията.

За сведение: Обикновеният повет е вид от семейство лютикови. Той е плевелно, храстовидно растение, което се среща навсякъде у нас до 2000 м. надморска височина в гористи зони край реките. По селата го има върху огради, стълбове и запуснати постройки.

Поветът към туршията се слага, когато искате да спрете ферментацията
Поветът към туршията се слага, когато искате да спрете ферментацията