Огнищата на птичи грип у нас разбуниха духовете в бранша

Таня Демирова

Заради влошената епизоотична обстановка в страната, свързана с огнищата на инфлуенца по птиците, със заповед на изп. директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев от 30 октомври е въведена програма за засилен надзор на птицевъдните обекти. Мерките включват биосигурност във фермите по-висока честота на лабораторен контрол за доказване липса на инфекция с вируса и превенция в цялата страна. Съгласно заповедта птици могат да бъдат транспортирани само след като са предварително лабораторно изследвани за наличие на вируса.

На организиран от БАБХ брифинг д-р Дамян Илиев окачестви предприетите мерки у нас срещу опасния вирус като лоши. За това говорят фактите за миналата година - докато в европейските държави болшинството от регистрираните случаи са при диви птици, в България имаме регистрирани 30 случая при диви птици и около 87 ферми с птичи грип.

А тъй като навлизаме пиковия сезон на заболяването - от края на октомври до месец май, заради появата на огнища около птицевъдните ферми, както и заради повторяемостта в самите птицевъдни ферми, е необходимо да се вземат мерки, които не са лесно приемливи за бизнеса.

Д-р Илиев не скри, че Агенцията е получила критики по отношение на инстинността на вземаните проби. На това обвинение изп. директор на БАБХ отговори, че във връзка с това променят процедурите, за да могат да дадат гаранции, че пробите не се манипулират

Ще направим процедурите за вземане на проби така, че нито едната, нито другата страна да може да се съмняват, уточни д-р Илиев.

В деня, в който от Българската агенция безопасност на храните организира работна среща с представители на птицевъдната индустрия, десетки производители на патици от цялата страна протестираха мълчаливо пред сградата на Агенцията.

Представители на производителите на водоплаващи птици твърдят, че са поставени до стената и че липсата на диалог с БАБХ обрича на смърт стотици хиляди новоизлюпени патета

Поради производствения цикъл яйца са заложени за мътене преди месец, така че заповедта за забраната за разселването им във фермите, която е от 30 октомври, поставя производителите в цайтнот. Те настояват Агенцията да вземе решение за излюпените птици и за тези, които предстоят да се излюпят - дали да се евтаназират, или може да се разселват.

Собственикът на люпилня в хасковското село Скобелево Борислав Спасов припомни, че докато въпреки ситуацията с птичия грип в Европа във Франция и Унгария производството се увеличава, у нас с мерките на БАБХ производството ще бъде сведено до нула. Той обясни, че с колегите му са против компрометирани и проби, които се взимат по порочен начин, най-вероятно манипулирани. Според тях това служи за повод да се унищожава цял бранш, който доскоро беше втори в света.

Предстои нова среща на производителите на водоплаващи птици с представители на Агенцията - след 2 дни. Но тогава вече ще е фатално късно, каза за в. "Български фермер" Янко Янев от Професионалната организация на производителите на водоплаващи птици в България. Членовете на организацията твърдят в писмо до министър-председателя и до земеделския министър, че винаги са спазвали и правилата, и стандартите при отглеждането на птиците.

Според тях сегашното положение нанася непоправими щети не само върху на конкретни производители, но и върху репутацията и съществуването на целия отрасъл. Фермерите посочиха, че застрахователите не застраховат живи птици срещу заразни заболявания.

Според д-р Дамян Илиев причината на неовладяване на заболяването е това, че не всички птицевъди изпълняват стриктно мерките за биосигурност и контрол, за това трябва да се криминализира отгелждането на птици в нерегистрирани обекти. БАБХ и представителите на птицевъдната индустрия се обединиха около становището, че настоящата заповед за повишен надзор може да претърпи промени, за да се овладее епизоотичната обстановка в страната.

Високопатогенната инфлуенца по птиците бе регистрирана през 2016 г. в 21 страни-членки на ЕС, сред които и България. Оттогава досега у нас са изплатени 16 387 853 лв. за компенсация за умъртвени птици и ликвидиране на огнища.

Десетки производители на патици и техните работници от цялата страна по време на мълчаливия им протест пред сградата на Българската агенция по безопасност на храните Снимки: Андрей Белоконски
Десетки производители на патици и техните работници от цялата страна по време на мълчаливия им протест пред сградата на Българската агенция по безопасност на храните Снимки: Андрей Белоконски