Инженерното динамометрично изпитване на земеделска техника има за цел да определи взаимодействието между въртящия момент и мощността на двигателя

Важна информация за фермерите при закупуването на трактори

В днешно време фермерът знае колко и с каква мощност да захрани обработващите машини в своя парк. Той си купува трактор, "втора ръка" или нов, по пазарната и техническа информация, която получава от най-различни източници. Но му трябва точно да знае колко коня е машината, която е избрал, особено когато е употребявана. Тогава той прибягва до помощта и въэможностите на динамометричните тестове.

Официалното тестване на селскостопанска техника започва по време на индустриалната революция в началото на миналия век, но едва с възприемането на оборудване, задвижвано от двигатели, тестовете започват да дават сериозен и ценен принос на производителите и потребителите на тракторна техника. Чрез оценката на машините се определят техните характеристики на работа, мощност и производителност. Раждат се идеите за тяхното икономическо въздействие, както и за значението на инженерните им параметри. Но това идва на по-късен етап от развитието в земеделието, въпреки големите потенциални ползи за него.

Подобни динамометрични тестове са особено ценни при закупуването на техника втора ръка, за да се установи дали тя е устояла на изпитанието на времето и на работните часове. Т.е. да се установи действителното ѝ състояние. Те са нужни, тъй като не винаги мощността, изписана на машината, отговаря напълно на истината. Единственият сигурен начин е проверката.

В селското стопанство има множество машини и инвентари, които ползват енергия от трактора чрез триточково окачване при изпълнение на различни агротехнически и логистични задачи. За да се получи надеждно взаимодействие с използваните инвентари, трябва да се оцени отражението на натоварванията, поддържани от триточковото окачване, върху трактора и различните прикачни инвентари.

Измерването и анализът на натоварването е сложен динамометричен процес, който се оценява съвсем точно от модерните технологии. В резултат на получените данни, проектирането на нов трактор с определена мощност зависи най-вече от опита, получен при тестването на предишното оборудване, от което са получени нужните количествени данни. Чрез използването на динамометричната технология производителите могат да оптимизират не само мощността, но и дизайна на новия трактор. А потребителите - да изберат най-подходящия за тях модел, независимо нов или употребяван, който да отговаря на нуждите и възможностите им за инвестиции. При динамометричните тестове, особено при употребявана техника, идеята е да се установи точната възможност на двигателя да осигурява нужната енергия за работата на агрегата "трактор-инвентар".

Устройството, което се поставя между трактора и навесната машина, измерва всички натоварвания по време на почвообработката. При подходяща обработка на данните е възможно да се определи стойността на всички натоварвания в триточковото окачване между трактора и инвентара. Цялата тази информация се използва, за да се анализира функционалността на почвообработващата машина във взаимодействието ѝ с производителността на трактора. Може да се уточни още необходимата мощност за ефективно разпределение на теглото в колелата на трактора.

Друго приложение на динамометъра е да се получат данни за натоварванията по време на работа в свръзките при инвентара. Данни, чрез които може да се оптимизира структурният дизайн на инвентара. Създават се условия за постигане на по-висока икономичност на агрегата "трактор-инвентар". Динамометърът е проектиран да измерва надлъжните, вертикални и странични сили

Освен това чрез него могат да се засекат въртящите се моменти в трите посоки, които се появяват по време на обработката на площите или транспортирането на използваната машина.

Разработената динамометрична технология може да бъде приложена при всякакви категории трактори. Динамометърът обичайно е оптимизиран така, че да се постигне максимално намаляване на общото тегло на агрегатираните машини. Той е конструиран така, че в него се използват регулируеми щифтове, които позволяват прикрепването му към широк спектър от инвентари

Благодарение на динамометричните тестове може да бъде измерена теглителната ефективност на трактор, който фермерът е решил да закупи. Това може да стане и без да е необходимо да се използват стандартните официални изпитания върху бетонни трасета и в лаборатории. Динамометърът може ефективно да измерва натоварването между почвообработващата машина и трактора, като предоставя полезна информация както във фазата на проектиране на тракторите и машините, така и във фазата на тяхното приложение на полето.

Освен това динамометричното устройство е особено полезно при закупуване на техника, тъй като може предварително нагледно и реалистично да покаже на какво е способна машината. Това е твърде важен елемент за информираността на фермера при избора на най-подходящия за неговите възможности трактор.

Работа с динамометър
Работа с динамометър
Измерване мощността на трактор STEYR по време на полева демонстрация
Измерване мощността на трактор STEYR по време на полева демонстрация
Тестовото устройство Dynotech DT526
Тестовото устройство Dynotech DT526