Как да ги изхранвате правилно?
Д-р Валентин Иванов квмн
Есента е времето, когато можем да съберем и използваме един безплатен фураж за животните - жълъдите. Макар и не основна храна за животните, те са сериозен фуражен резерв. Набавете си жълъди сега, докато още е сухо. Ако съберете по-големи количества, изсушете ги и съхранете за зимата.
Изхранвайте буковите жълъди смлени или олющени тъй като съдържат токсичното вещество фагин. Подходящи са за свине и говеда.
Жълъдите съдържат голямо количество мазнини, затова е добре да се дават до 700 г дневно. Това количество е доста условно, защото свинете, от които се прави най-скъпият хамон в Испания, се хранят изключително с жълъди, като приемат до 10 кг дневно.
Добре е говедата постепенно да свикнат с този вид фураж. Същото се отнася до голяма степен и за свинете.
Дъбовите жълъди са богати на скорбяла и горчиви вещества. Последните действат запичащо и затова можете да ги използвате и с лечебна цел.
За да не горчат, жълъдите е добре да се киснат във вода 2-3 дни, като водата се сменя 6-8 пъти.
Овцете и козите ги приемат с охота дори и без предварителна подготовка.
Свинете за угояване могат да приемат по-големи количества пресни жълъди - 5-6 кг или до 2 кг сухи, овцете и козите - до 1 кг пресни (на паша - до 3 кг) и до 0,5 кг сухи, говедата - до 2-3 кг сухи.
Коментари