За да се налее в него ракия
Първо се очиства виненият камък, ако се е образувал такъв - в бурето се пуска железен синджир, единият край на който се закрепва отвън до враната. Търкаля се, за да може синджирът хубаво да остърже всичко.
Ако бурето е чисто и няма камък, то се измина двукратно с варно мляко.
Как се прави варно мляко
За целта се размива гасена вар в малко вода - примерно в съотношение 1:3, с цел разтворът да получи консистенция на прясно мляко
Ако нямате вар, може да се използва горещ 10% разтвор на сода за бъчви. В 10 л гореща вода се разтваря 1 кг сода.
След измиването бурето се изплаква първо с гореща вода, а после 2-3 пъти със студена. Водата от последното плакнене да бъде бистра и безцветна - това е особено важно при положение, че в бурето е имало червено вино.
Ако водата е оцветена, измиването с горещ содов разтвор да се повтаря. Водата от плакненето се отцежда и бурето е готово.
Коментари