Кога виното се избистря бавно?

06 ноември 2018
В лозята
0
41670
Няма снимка
Забистрянето продължава различно време и зависи най-вече от захарното съдържание на гроздето
1 2 3 4 5 6 7
 

Когато има мътност при младите вина, тя се дължи на фини органични частици, преминали от гроздето при преработката и алкохолната ферментация. Образувалият се при тихата ферментация въглероден диоксид полепва по тях и ги задържа в плаващо състояние.

Забистрянето на вината започва след приключване на тихата ферментация и след успокояване на виното. Мътещите частици се освобождават от полепналия въглероден диоксид и бавно падат на дъното - тогава се избистря.

Този процес обаче продължава различно време и зависи от захарното съдържание, температурата по време на гроздобера и бурната ферментация. А когато през есента е имало високи температури, както сегашната, гроздето натрупва високо захарност.

И понеже алкохолната ферментация в домашното производство протича спонтанно от дрождите, намиращи се по гроздето, а тези дрожди не понасят висока захарност и не довеждат ферментацията до край, вследствие на това се получава небистрото вино.

Домашните стопани още знаят, че след бурната ферментация във виното остава по-голямо количество неразградена захар, която заедно с образувания алкохол затормозява протичането на тихата ферментация и тя продължава по-дълго време от нормалното. Всичко това не бива да ги смущава обаче, стига при преработката на гроздето и при протичането на бурната ферментация да са поддържали необходимата добра хигиена и да са спазили необходимите технологични изисквания.

Трудно е да се ускори процесът

Вино с остатъчна захар да се изпие през зимата

Ускоряването на избистрянето на млади вина чрез използване на познатите средства, като желатин, яйчен белтък и бентонит не дава очаквания най-добър резултат, но все пак се използва.

Поради високата захарност на гроздето често тихата ферментация може да се прекрати без разграждане (ферментиране) на всичката захар. Тогава се получава остатъчна захар.

Когато тя е в малко количество, омекотява вкуса и прави виното по-пивко, но същевременно и биологично нестабилно и предразположено на заболяване. Такива вина с остатъчна захар могат да развият нежелани процеси.

Те трябва да се консумират до настъпване на пролетта, защото при ниски температури зимата се задържа развитието на болестотворни процеси, но със затопляне на времето през пролетта такава гаранция няма.

Ускорено избистряне на млади вина е възможно чрез центрофугиране но в домашното винопроизводство тази практика е неприложима поради малкото количество вино и липса на такава техника. По същите причини не е приложимо и филтруването.

Запазването на вината с остатъчна захар в домашни условия е възможно чрез бутилиране и пастьоризация.

Това трябва да се направи в края на зимата, преди затопляне на времето. Предполага се, че тогава е останало малко количество и наливането му в бутилки няма да представлява проблем.

Ако напитката у дома се окаже прекалено сладка

Може да се използва за приятни коктейли

Много сладкото домашно вино може и по-бързо от очакваното да изгуби остатъците от вкус и аромат.

Можете или да опитате да коригирате този дефект, което е много трудно, или да използвате прекалено сладкото вино в коктейли и други рецепти.

Можете да направите сок от виното - разредете го с минерална газирана вода в обем 3 пъти обема на виното и прибавете лимон или грейпфрут.

Възможно е да използвате и тази техника - просто изсипете вино в чаши, в които има голям брой ледени кубчета. Разтопеният лед и получената вода значително подобряват вкуса на захарната напитка.

За напитка, която е отлична за студен зимен ден и срещу настинки, опитайте да смесите: 500 мл вино, 200 мл вода, мед на вкус, 7-8 пъпки индийско орехче.

Сместа се оставя да кипне няколко минути, после се "пече" на слаб огън още няколко минути.

За коктейла "Кримска роза" сладкото вино трябва да се смеси в шейкър със същото количество лед и да се добавят 20 мл сироп.

Изсипва се в чаша, добавят се няколко череши например или друг плод и 60 мл шампанско.

Лечебни рецепти

С яйчен белтък и желатин

Избистрянето на виното може да бъде направено с помощта на яйчен белтък и желатин както казахме.

Те трябва да се добавят към виното.

Желатинът да е предварително разтворен в топла вода - дозата е 0,6 г желатин за 10 л вино.

Разбърква се добре и се оставя да престои 5 дни. Замътващите частици ще уловят каквото трябва и ще се утаят.

След като процесът завърши, виното трябва внимателно да се отстрани от утайката и да се филтрира.

Можете да извършите избистрянето с протеин и желатин едновременно - първо трябва да излеете яйчен белтък, да разбъркате и след това да добавите желатиновия разтвор и да оставите до избистряне.

Нетрадиционно - с краве мляко

Някои домашни майстори ни препоръчват още една рецепта за избистряне на вино, която би могла да се изпробва от тези, които желаят.

Взели са я назаем от руски колеги.

У дома това можело да стане чрез добавяне на краве мляко - дозата е 1 супена лъжица за 1 литър вино.

След внасяне на млякото виното се размесва и се оставя няколко дни при стайна температура за утаяване. След това се отстранява от утайката и остатъкът се филтрира през ситен тензух или филтърна хартия. 

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
10080
0

Дукена Жолева През невегетационният период признаците на гъбната болест се наблюдават по узрелите леторасти. Кората в основата на първото и второто междувъзлие е побеляла и покрита с малки черни

16794
0

То се прави около месец след приключване на тихата ферментация Тогава вината се забистрят и следва да се отделят от грубата утайка, което е всъщност първото претакане.

18045
0

Той е подсилено и ароматизирано вино Домашно произведеният вермут е напитка на винена основа от билков тип, която има десертен характер. Може да съдържа до 20% захари и от 13 до 20% об.% алкохол.

24246
0

Това са нежелани промени във вкуса и цвета на виното, развалящи неговите органолептични свойства. Често причините за дефектите се крият в грешките или неопитността на винопроизводителя.

16083
0

Назаем от опитни производители Списъкът на неприятните заболявания, чието късно откриване или отстраняване води до невъзстановима загуба на вино, не е кратък.

Още от Фермер
234
0

Чатботове да дават съвети на земеделци, а организациите им да влязат в регионални хъбове. Тези идеи възнамерява да реализира Националната служба по съвети в земеделието,

1575
0

Наред с парапелността на питите пчелите се стремят да подържат между тях определено разстояние. Това разстояние (големина на междурамково пространство) е обикновено от 10 mm до 13 mm,

432
0

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проект за промяна на Наредба Н-18 от 2006 г. за регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти,

720
0

През 2018 в Украйна ще бъде прибрана рекордно голяма зърнена реколта, което ще бъде постигнато благодарение на рекордната царевична реколта – 34.8 млн. тона. Към 1.11.

3978
0

Вчера агропазарите отскочиха, повлияни от подкрепата на повишените апетити на купувачите при текущите ценови нива, както и от перспективите за значително по-ниските баланси,

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2019”
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Румънският централен защитник Козмин Моци е преподписал договора си с българския шампион “Лудогорец” до лятото на 2021 г.. Това твърди румънското издание fanatik.ro. Емблематичният за разградчани футболист, на който има кръстена трибуна на клубния стадион, пристигна в отбора през 2012 г. Той влезе в историята на “Лудогорец” със спасените 2 дузпи

3-годишната Кая е родена с изключително рядък синдром, за който родителите й се борят да докажат три години Десетки споделят историята във фейсбук, създава се благотворителен онлайн базар "Ако в този живот ни беше даден избор да посочим един-единствен ден, който искаме да се повтори, без да се замислим, щеше да е днес.

Отива да обсъжда въпроса на 7 декември в Москва Гърция е заинтересувана газопроводът “Турски поток” да бъде продължен на нейна територия. За целта гръцкият премиер Алексис Ципрас отива на визита в Москва на 7 декември и ще разговаря с руския президент Владимир Путин. Ципрас ще се срещне и с колегата си Дмитрий Медведев.

Въпрос изпратен от читател:

Кога се бере зимната круша?

Отговор:Късните сортове се берат в техническа зрелост, която настъпва по-късно през есента. Беритбата трябва да е съобразна и с климатичните условия. Ако има опасност от ранни мразове, плодовете се прибират...
youtube video
Към галерията с видеа