Когато има мътност при младите вина, тя се дължи на фини органични частици, преминали от гроздето при преработката и алкохолната ферментация. Образувалият се при тихата ферментация въглероден диоксид полепва по тях и ги задържа в плаващо състояние.

Забистрянето на вината започва след приключване на тихата ферментация и след успокояване на виното. Мътещите частици се освобождават от полепналия въглероден диоксид и бавно падат на дъното - тогава се избистря.

Този процес обаче продължава различно време и зависи от захарното съдържание, температурата по време на гроздобера и бурната ферментация. А когато през есента е имало високи температури, както сегашната, гроздето натрупва високо захарност.

И понеже алкохолната ферментация в домашното производство протича спонтанно от дрождите, намиращи се по гроздето, а тези дрожди не понасят висока захарност и не довеждат ферментацията до край, вследствие на това се получава небистрото вино.

Домашните стопани още знаят, че след бурната ферментация във виното остава по-голямо количество неразградена захар, която заедно с образувания алкохол затормозява протичането на тихата ферментация и тя продължава по-дълго време от нормалното. Всичко това не бива да ги смущава обаче, стига при преработката на гроздето и при протичането на бурната ферментация да са поддържали необходимата добра хигиена и да са спазили необходимите технологични изисквания.

Трудно е да се ускори процесът

Вино с остатъчна захар да се изпие през зимата

Бутилиране и пастьоризация в края на зимата е изходът за сладките вина

Бутилиране и пастьоризация в края на зимата е изходът за сладките вина

Ускоряването на избистрянето на млади вина чрез използване на познатите средства, като желатин, яйчен белтък и бентонит не дава очаквания най-добър резултат, но все пак се използва.

Поради високата захарност на гроздето често тихата ферментация може да се прекрати без разграждане (ферментиране) на всичката захар. Тогава се получава остатъчна захар.

Когато тя е в малко количество, омекотява вкуса и прави виното по-пивко, но същевременно и биологично нестабилно и предразположено на заболяване. Такива вина с остатъчна захар могат да развият нежелани процеси.

Те трябва да се консумират до настъпване на пролетта, защото при ниски температури зимата се задържа развитието на болестотворни процеси, но със затопляне на времето през пролетта такава гаранция няма.

Ускорено избистряне на млади вина е възможно чрез центрофугиране но в домашното винопроизводство тази практика е неприложима поради малкото количество вино и липса на такава техника. По същите причини не е приложимо и филтруването.

Запазването на вината с остатъчна захар в домашни условия е възможно чрез бутилиране и пастьоризация.

Това трябва да се направи в края на зимата, преди затопляне на времето. Предполага се, че тогава е останало малко количество и наливането му в бутилки няма да представлява проблем.

Ако напитката у дома се окаже прекалено сладка

Може да се използва за приятни коктейли

Има хитри напитки, които могат да се направят от много сладкото вино

Има хитри напитки, които могат да се направят от много сладкото вино

Много сладкото домашно вино може и по-бързо от очакваното да изгуби остатъците от вкус и аромат.

Можете или да опитате да коригирате този дефект, което е много трудно, или да използвате прекалено сладкото вино в коктейли и други рецепти.

Можете да направите сок от виното - разредете го с минерална газирана вода в обем 3 пъти обема на виното и прибавете лимон или грейпфрут.

Възможно е да използвате и тази техника - просто изсипете вино в чаши, в които има голям брой ледени кубчета. Разтопеният лед и получената вода значително подобряват вкуса на захарната напитка.

За напитка, която е отлична за студен зимен ден и срещу настинки, опитайте да смесите: 500 мл вино, 200 мл вода, мед на вкус, 7-8 пъпки индийско орехче.

Сместа се оставя да кипне няколко минути, после се "пече" на слаб огън още няколко минути.

За коктейла "Кримска роза" сладкото вино трябва да се смеси в шейкър със същото количество лед и да се добавят 20 мл сироп.

Изсипва се в чаша, добавят се няколко череши например или друг плод и 60 мл шампанско.

Лечебни рецепти

С яйчен белтък и желатин

Избистрянето на виното може да бъде направено с помощта на яйчен белтък и желатин както казахме.

Те трябва да се добавят към виното.

Желатинът да е предварително разтворен в топла вода - дозата е 0,6 г желатин за 10 л вино.

Разбърква се добре и се оставя да престои 5 дни. Замътващите частици ще уловят каквото трябва и ще се утаят.

След като процесът завърши, виното трябва внимателно да се отстрани от утайката и да се филтрира.

Можете да извършите избистрянето с протеин и желатин едновременно - първо трябва да излеете яйчен белтък, да разбъркате и след това да добавите желатиновия разтвор и да оставите до избистряне.

Нетрадиционно - с краве мляко

Някои домашни майстори ни препоръчват още една рецепта за избистряне на вино, която би могла да се изпробва от тези, които желаят.

Взели са я назаем от руски колеги.

У дома това можело да стане чрез добавяне на краве мляко - дозата е 1 супена лъжица за 1 литър вино.

След внасяне на млякото виното се размесва и се оставя няколко дни при стайна температура за утаяване. След това се отстранява от утайката и остатъкът се филтрира през ситен тензух или филтърна хартия.