. След пълното опадване на листата на овощните дръвчета, градинарите могат да напръскат дръвчетата с бордолезов разтвор. Това третиране е подходящо за всички костилкови видове – череша, праскова, кайсия, бадем. Дозата в случая е 2%-ов бордолезов разтвор, който се приготвя от 200 грама син камък, 300 грама гасена вар за 10 литра вода. С пръскането се цели намаляване на заразния фон от някои опасни болести като съчмянка, къдравост, кафяво гниене, апоплексия, инфекциозно изсъхване и др.

. През есента задължителна мярка за защита на дръвчетата е варосването на стъблата. С нея се постигат няколко цели. От една страна се предпазват дръвчетата от зимните студове, тъй като белия цвят не позволява дървесината да се нагрее прекалено много през деня, когато е слънчево. Така се предпазват от повреждане заради резките температурни промени през деня и нощта. Освен това чрез варосването се унищожават лишеите и мъховете по стъблата на дърветата. Също така се отблъскват някои неприятели като дървеници и дървояди.

С вар могат да се намажат както стъблата, така и по-дебелите клони. Сместа се приготвя от 2 кг вар и 10 литра вода, като може да се прибави и малко глина, за да има по-добро прилепване.