Пчелното семейство осиротява, когато по някаква причина загуби своята майка. Осиротялото семейство се превръща в търтовъчно, при невъзможност да си произведе нова майка, поради липса на млади ларви или яйца, обясняват професионалните пчелари на beehoney-bg.eu.

При липсата на пило пчелите кърмачки консумират сами пчелното си млечице, яйчните им тръбици се доразвиват и стават способни да произвеждат яйца. Тези пчели се наричат "анатомични търтовки". Месец след осиротяването, около 25% от тях се превръщат във "физиологични търтовки" снасяйки по 20-30 яйца.

Клинични признаци

Снесените яйца са разположени неправилно в килийките - по няколко в една килийка, поставени най-често по стените. Поради това, че пчелите снасят неоплодени (търтееви) яйца в работнически килийки, работничките ги удължават при запечатването и така се получава т. нар. "гърбаво пило" (надградено над питата пило с изпъкнали капачета).

Понякога и пчелните майки могат да станат търтовки - при изчерпване на семенната течност или поради повреда на половия апарат. Търтовъчните семейства постепенно отслабват и са обречени на гибел.

Мерки за борба: За да не се допусне търтовъчност, пчеларят трябва редовно да сменя пчелните майки.

При наличие на търтовъчни семейства се постъпва по различни начини:

0 Ако семействата са слаби - те се унищожават или разформироват, като пчелите се прехвърлят в други семейства.

0 По-слабите търтовъчни семейства могат и да се присъединят към нормални семейства с майки. За по-сигурно майката може да се постави в клетка.

0 При по-силните семейства привечер пчелите се изтръскват по-далече от пчелина, а кошерът и питите се връщат на старото място. Пчелите търтовки като по-тежки остават на място, а в кошера се връщат само нормалните пчели. Придава се нова майка в клетка.