Те са източник основно на енергия

Хранителната стойност на грубите фуражи и тяхната по-голяма консумация може да се увеличи с някои допълнителни обработки

Нарязването на грубите фуражи увеличава поемането им, намалява загубите от разпиляване и се улеснява смесването с други фуражи.

За повишаване на апетитността на грубите фуражи след нарязване може да се навлажнят или да се запарят. Така стават по-меки и по-вкусни. Запарването се прави с гореща вода с температура 80-100 градуса С.

Липсата на сочни фуражи може да се компенсира донякъде с някоя от посочените по-горе обработки. Грубите фуражи може да се използват, но дажбите трябва добре да се балансират по енергия и протеин за реализация на потенциалната продуктивност на животните.

Нарязването на грубите фуражи увеличава поемането им, намалява загубите от разпиляване и се улеснява смесването с други фуражи
Нарязването на грубите фуражи увеличава поемането им, намалява загубите от разпиляване и се улеснява смесването с други фуражи