Последни грижи за градината

За някои цветя през ноември идва и краят на вегетацията (каладиум, далии, канни, едногодишните). Други пък, тепърва ще блеснат със своите красиви плодчета (офика, пираканта, котонеастер и др). Настъпват последните срокове за все повече дейности в градината.

В началото на ноември се коси моравата за последен път през тази година. Докато почвата позволява, се окопават и подхранват цветните лехи, така че да са готови за засаждане догодина. Окопават се последно и многогодишните храсти и дървета. Засаждането на цъфтящите през пролетта луковични растения е към края си. От грижите за градината остава само да подготвим зимната защита за по-чувствителните видове, да привържем короните на листопадните и иглолистните растения. По този начин ще ги предпазим от пречупване и обезформяне в следствие на силни ветрове или тежък сняг. Съдовете за вода и поливните системи също се зазимяват. Градината се почиства и подготвя за почивка. В края на месеца и инструментите за работа в градината се почистват и прибират.

Как да направим лесно нова леха

Планирането на градината, подредбата и дейностите в нея винаги са били и ще бъдат ключът към естетиката и успеха. Все говорим за това колко е важно да се правят ротации в зеленчуковите насаждения, но рядко ги правим в цветната градина. Е, ето една лесна за изпълнение идея, която можете да приложите, за да "застреляте няколко заека наведнъж".

Обикновено, за да се направи една нова леха, е необходим доста труд - окопаване, борба с плевели, засаждане и т.н. А какво ли би било, ако пропуснем няколко стъпки? Например първите две.

За да изградите лесно нова цветна леха е достатъчно да оградите желаната площ в интересна форма. А материалите за ограждането зависят от подръчните материали - летвички или стари дъски, камъни, керемиди и др. Вътре в оформената градинка се подреждат няколко слоя вестници. Навлажняват се добре, а върху тях се насипва педя и повече нова почва. Желателно е тя да бъде обезпаразитена. Подходящи са торфените смеси и компостът. Почвата също се навлажнява добре.

В лехата могат веднага да се засадят луковични цветя или да се изчака до пролетта и тогава да се засадят или засеят растения според желанието на градинаря.Вестниците в основата подтискат плевелите, както и развитието на плевелните семена, още в началните етапи. От друга страна самата хартия се разгражда в продължение на година-година и половина. Обеззаразената почва дава възможност на културните растения да се развиват нормално, а вестниците не пречат на кореновата им система.

Застудее ли, саксиите вътре

Проверете внимателно цветята

Време е да приберете всички саксийни цветя окончателно. Постарайте се да направите прехода и приспособяването максимално безболезнени. Внесете цветята (олеандър, цитруси, бругманзия, хлорофитум и др) в хладна и светла стая без отопление, но и без опасност от замръзване. По-чувствителните на ниски температури видове (адениум, различни видове орхидеи, каменното цвете и т.н.)настанете в отопляеми и светли помещения.

Преди прибирането почистете листата и саксийте. Гладките и неовласени листа (на бромелиевите, бенджамина, филодендрона и др.) се почистват лесно с влажна кърпа или директно под слаба струя с вода. Ако желаете, към водата може да се добавят няколко капки сапун или да си приготвите бирен разтвор (вода и бира в съотношение 1:1). От него листата стават лъскави. Механичното обтриване е гаранция, че няма да приютите натрапници.

Ако не ви се занимава с това, редно е да третирате превантивно с инсектицид. Съберете цветята на едно място и ги облейте хубаво с препарат, изчакайте да изсъхнат и тогава ги внесете. Не мокрете мъхестите листа (на каменното цвете, сентполиите, мушкатата). В зависимост от температурата в помещението ще се наложи да съобразите и поливния режим. Цветята на студено се поливат много по-рядко.

Избягвайте подхранване. През зимния период то може да доведе само до изтегляне и нищо добро. Постарайте се да не оставяте саксийте директно на пода, особено ако настилката държи студено.

Още може да се сади

За декоративните изберете слънчево и защитено място

В края на сезона много от градинските центрове намаляват цените на растенията и правят промоции. Разходете се и със сигурност ще попаднете на някоя находка. Избирайте си храсти и дървета, за които сте сигурни, че ще презимуват успешно. Ако са засадени в контейнер, прихващането им е 100% сигурно. Растенията на гол корен проверете по-обстойно и попитайте кога са пристигнали. Огледайте се и за декоративни треви и многогодишни цветя. При последните може да има останали семенца, които да си размножите.

Засаждането на декоративни растения в последните по-топли дни на есента крие минимални рискове от измръзване, земята е още топла. Важно е да изберете слънчево и защитено от ветрове място. А самото засаждане с нищо не се различава от това в оптималните срокове. Подготвя се ямка с размери по- големи от тези на контейнера. Почвата се обогатява с добре угнил оборски тор, компост, торф или друго. Растението се засажда, като се внимава кореновата шийка да е на същото ниво, както е в контейнера. Следва утъпкване и обилна поливка. А напролет растението се събужда навреме, без никакви проблеми.

Ако пък искате да местите храсти или дървета, побързайте. Постарайте се да не нанасяте големи повреди по кореновата система, както и да запазите максимално обема ѝ. 

За да е по-цветно вкъщи

Изборът е много богат

Ако се чудите какво цвете да си купите, за да внесете цвят в стаята, изборът е доста богат.

Весели каланхоета греят в магазините за цветя. Цената им е около 5-7 лв. Продължителността на цъфтеж е завидна предвид множеството пъпки.

Отглеждането на каланхоето е лесно, дори за неопитни цветари. Достатъчно е да поливате редовно и да осигурите достатъчно светлина.

Все по-често се срещат и циклами вече. Цената им варира между 5 и 25 лв. в зависимост от размера на растението. Най-важното правило за успешно отглеждане на цикламата е да я държите на хладно и светло. Поливайте, когато усетите, че повърхностният слой почва е сух.

Ароматната гардения също е много добър избор. Цената й е сравнително висока, но пък покупката си заслужава. Пазете цветето от акари и се старайте да поддържате почвата влажна. През няколко поливки добавяйте капка лимон във водата.

Азалии, бромелии, различни орхидеи и още много са цветята, които цъфтят сега. Ако съчетаете и с красиво аранжирана кашпа, ще остането доволни задълго в мрачните дни.