От мед, вода и мая - за предпочитане бирена

Ако решите да си направите от тази лесна медовина, непременно си подгответе и някакви подправки.

Задължително е в тях да има нещо кисело или горчиво, в противен случай няма да се получи качествена ферментация.

Прибавките са различни в зависимост от времето и мястото на използването им.

Например немските са хмел, градински чай и други подобни билкови смеси.

Докато южните френски рецепти използват джинджифил, канела, карамфил и други подобни сладникави подправки, но там се слага задължително и лимон.

Как се приготвя

Взимат се една част мед и четири части вода и се довеждат до кипене - температурата да бъде под 100 градуса и сместта да не завира.

Обира се и се изхвърля пяната, добавят се подправките и се оттегля от огъня.

Чака се да изстине до степен, при която можете да потопите пръст вътре - т.е. около 40 градуса.

Добавя се мая - обикновено за 4 литра вода и 1 килограм мед се препоръчва да е половин орехова черупка с мая.

След това се слага в съда за ферментация (препоръчително с ферментационна тапа) и се оставя да ферментира.

Когато се избистри и спре да ферментира е готово, но колкото по отлежава, толкова по-добре.