Какви грешки се допускат при домашното производство

За ракия с добри вкусови качества не забравяйте основните технологични правила, които трябва да се спазват:

Задължително проверявайте състоянието на джибрите.

Ако са дори и леко вкиснати и миришат на оцет, преди изваряване трябва да се неутрализира киселината - това става чрез използване на натриев бикарбонат (сода за хляб).

В зависимост от степента на вкисване, когато е установена такава, се използват едно или двe пакетчета сода за 150 - 200 кг джибри.

Содата се внася на порции при зареждане на казана. Наливат се и 2-3 кофи вода и се разбърква, за да се разтвори содата и да се размеси с цялото количество добре.

По този начин ще се предотврати загаряне и придаване на неприятен вкус и мирис на ракията.

Задължително е отделяне на първака в количество един процент от обема на джибрите. За 200 кг джибри да се отделят 2 л първак.

Доловите ли паточен тон, спирайте събирането на ракия, а патоките използвайте за следващото зареждане на казана.

След падане на алкохола в излизащата от казана ракия до 40 градуса, периодично през десетина минути да се проверява вкусово.

Долови ли се леко кисел вкус, освен паточни тонове в аромата, също се спира събирането на ракия.