Не забравяйте важни правила за ракиите

02 ноември 2018
В лозята
63117
Няма снимка
Състоянието на джибрите е най-важно за качеството на ракията
 

Какви грешки се допускат при домашното производство

За ракия с добри вкусови качества не забравяйте основните технологични правила, които трябва да се спазват:

Задължително проверявайте състоянието на джибрите.

Ако са дори и леко вкиснати и миришат на оцет, преди изваряване трябва да се неутрализира киселината - това става чрез използване на натриев бикарбонат (сода за хляб).

В зависимост от степента на вкисване, когато е установена такава, се използват едно или двe пакетчета сода за 150 - 200 кг джибри.

Содата се внася на порции при зареждане на казана. Наливат се и 2-3 кофи вода и се разбърква, за да се разтвори содата и да се размеси с цялото количество добре.

По този начин ще се предотврати загаряне и придаване на неприятен вкус и мирис на ракията.

Задължително е отделяне на първака в количество един процент от обема на джибрите. За 200 кг джибри да се отделят 2 л първак.

Доловите ли паточен тон, спирайте събирането на ракия, а патоките използвайте за следващото зареждане на казана.

След падане на алкохола в излизащата от казана ракия до 40 градуса, периодично през десетина минути да се проверява вкусово.

Долови ли се леко кисел вкус, освен паточни тонове в аромата, също се спира събирането на ракия.

Още от В лозята
0

Първо правило - да знаете, че върху скелето не трябва да претрупвате с кордони и много рамена. Второ - при дворната асма е правило да се формират стъбла, които да бъдат високи до 2-3 метра,

0

д-р инж. техн. Николай Бакалов - консултант Винарите знаят, че когато паднат първите големи студове през януари, виното започва да претърпява положителни промени.

0

При минус 24 градуса се повреждат и тъканите на едногодишните пръчки. Това лесно може да се провери още по външния им вид. Променя се цветът им и стават от тъмнокафяви направо до черни.

0

Кои са най-устойчивите на студ сортове Стопаните трябва да знаят, че пъпките на по-тънките, но по-добре узрели пръчки, всъщност са по-устойчиви на измръзване от по-дебелите.

0

Рискът е по-голям за десертните сортове Въпрос: Доста наши читатели - любители са се уплашили от мразовитите дни и нощи и питат колко опасни и вредни са сегашните отрицателни температури за лозите

Последни новини
0

При събиране на прашец е необходимо да имаме сведение за провежданите химически обработки на медоносните посеви с цел да се вземат своевременно съответните мерки, напомнят специалистите.

0

Има няколко основни причини, поради които заекът тупка със задни лапи: по този начин животното изразява недоволството си, предизвикано от резки промени на условията на отглеждане хранене и др.

0

Разбирането на въздействието на машините върху земята е важно за производителите, които се надяват да максимизират добивите Значителни увреждания на почвата могат да бъдат причинени и от сравнително

0

Домашна котка бедства вече четвърти ден на дърво в центъра на Своге, алармираха зрители на bTV. До момента обаче институциите са безсилни да се справят със ситуацията. Търсят се спасители.

0

Д-р Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив, пред в.“Български фермер” Международната селскостопанска изложба отново ще предложи на фермерите комплексни решения и възможности за

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Въпросът е неразбираем. По принцип на всеки етаж се оставят толкова разклонения, така че дървото да е добре просветлено. Ако разклоненията (тези, които излизат от главното стъбло) не са достатъчни, на...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

42% от 15-годишните ученици в България са функционално неграмотни - Защо решихте да създадете “Книговище”? - От няколко години живея във Виена и децата ми също учат тук. За мен една от най-важните роли на училището, и то от най-ранна възраст, е да научи децата да четат и да обичат четенето. Забелязах, че тук успяват да го направят,

С настъпването на новата вълна на глобализацията в дигиталния свят – Глобализация 4.0, все по-голямо внимание ще трябва да бъде отделяно на преместване на фокуса от ползите за бизнеса към тези за обществата, заяви в речта си пред Давоския форум Кен Ху, вицепрезидент на технологичния гигант „Хуауей".

Слави Трифонов навремето изля бирата си върху Вулева като отговор на жълтата и скандална журналистика, която демонстрира, а днес насърчава лошото възпитание във фейсбук Колкото повече време минава, толкова по-малко удовлетворение носят социалните мрежи. Зад маската на виртуалните профили свободата на изразяването вече не е същата,