Почти във всеки двор отглеждат банани в пловдивското село Катуница. Новата мода тръгнала от семейство Главнови, чийто дом е в центъра. През оградата се подават няколко големи бананови палми, по които вече са поникнали плодчета, установи "24 часа". И кметът Красимир Юруков отглежда от тропичните растения в двора си на открито. Местните твърдят, че покрай затоплянето на климата са започнали да въдят банани и кивита. 72-годишната баба Стоянка все поглежда към палмите и чака да къса банани. Нейният двор е точно до този на Главнови и дори не ги дели ограда.

"Подариха растението в саксия на покойната ми снаха. Синът ми го посади в земята и започна да раздава издънки от него. Така много скоро хората в Катуница се сдобиха с палми. Дори идват да искат и от съседни населени места", обясни Дичка Главнова. По думите й растението не изисква големи грижи. През зимата го увивали със стари черги, опаковали го с картони и отгоре слагали найлон. Така го предпазвали от студовете. Палмата раждала на третата година. В момента две от тях са обсипани с десетки бананчета. Но Дичка уточнява, че плодовете не могат да се ядат. Те не успявали да узреят и оставали зелени, затова имали и стипчав вкус. Въпреки това местните не се отказват и продължават да садят палми с надеждата, че един ден ще късат жълти узрели банани. Някои от сегашните палми достигат до 6-7 м височина.

"Непрекъснато слушаме за глобалното затопляне. Няма да е далеч времето, когато климатът у нас ще е подходящ за субтропични култури и ще можем да ядем домашни банани", убедени са жители на Катуница.

"Тези дървета придават екзотика. Все едно си на някой остров близо до екватора", шегува се кметът Красимир Юруков.

Масово в селото вместо грозде по асмите отглеждат кивита. Хем правят дебела сянка лятото, хем връзват плодове, които са пълни с витамин С.

"Много лесно се отглеждат. По тях няма болести. Не изискват пръскане, както лозята. Само се режат и поливат. Раждат на четвъртата-петата година", казва Васил Янев, чиято асма е осеяна с кивита. Решил да ги засади, защото са много полезни и засилвали имунитета.

"От тази малка асмичка наесен прибирам поне едно 30 кг. Цяла зима семейството ми яде пресни плодове. Не ни хващат настинки и грип", твърди Янев.

Виж тук коментар по темата

Специалистът: Климатът ни

вече се изравни с Гърция

За да се отглеждат у нас банани на открито, температурите не трябва да падат под минус 6 градуса. В противен случай за 2-3 дни палмите ще измръзнат. Това обясни доц. Калинка Кузманова от катедра "Ботаника и агрометеорология" на Аграрния университет в Пловдив. Според нея климатът у нас вече почти се е изравнил с този на Северна Гърция. Там обаче банани и цитруси не виреят, отглеждат ги на юг в Пелопонес, където сняг не пада.

"Със запотпяленето на времето у нас все по-масово ще се отглеждат маслини, киви и нар", каза тя.

Доц. Ангел Иванов от същия вуз разказа, че преди време се опитали да отгледат банани в учебната оранжерия. Но авария с тока причинила измръзване на растението. Дичка Главнова и синът й раздават издънки от палмата на съселяни

Дичка Главнова и синът й раздават издънки от палмата на съселяни
Палмите връзват банани, но плодът не успява да узрее
Палмите връзват банани, но плодът не успява да узрее