Пергата или т.нар. пчелен хляб представлява консервиран цветен прашец, запечатан с мед в част от килийките на восъчните пити, обясняват на myfood.bg.

 Вътре протичат ферментационни процеси, които правят пергата траен продукт с висока хранителна стойност.

Пергата съдържа високи дози витамини А, D, Е, С и В и микроелементи. В пчелния хляб са събрани и всички аминокиселини, важни за жизнените процеси в човешкия организъм.

В пергата се съдържат много полезни вещества, оказващи благотворно влияние на здравето и на пчелите, и на хората. Например, прашецът от глухарче е богат на каротиноиди (до 2,1 мг/г), които в човешкия организъм се превръщат във витамин А (ретинол), много полезен против отслабването на зрението. Всекидневната употреба на 5-6 г перга в продължение на три седмици създава необходимите запаси от този витамин в организма на човека, и то в период, когато постъплението на каротиноиди от други хранителни източници е ограничено.