Половината от азота в меда е белтъчен, а останалия - небелтъчен и влиза в състава на свободните аминокиселини, амините, амидите и други съединения.
0 Количеството на белтъците е малко (0,1-1,5%), като те се състоят от албумини, глобулини и пептони. Основното количество белтъци представляват ензими, отделяни от глътъчните жлези на пчелите. Освен свързани под форма на белтъци медът съдържа 100-120 мг на 100 грама свободни аминокиселини. Най-голямо е количеството на пролина - до 80% от общото съдържание на аминокиселини.
0 В меда са открити още: инвертаза, амилаза, глюкооксидаза и др. В най-голямо количество са амилазата и инвертазата. Ролята на инвертазата се свежда до разграждане на захарозата до фруктоза и глюкоза.
0 Медът е богат на различни витамини - С, В1, В2, К, пантотенова киселина, фолиева киселина, биотин. Единствено витамин С е в по-големи количества.
0 А липидите са в минимални количества: триглицериди, фосфолипиди, свободни висши мастни киселини.
0 Цветните вещества имат растителен произход: каритеноиди, флавоноиди, антоциани. Някои от тях се образуват по време на нагряване и престояване на меда.
0 Ароматни вещества придават специфичен аромат на меда. Открити са около 200 вещества, като всеки вид мед съдържа освен общите и специфични съставки, по които може да бъде определен растителния му произход.
ВАЖНО! Някои редки видове мед, съдържат токсични за човека и пчелите съставки.
Постоянни съставки на пчелния мед са:
0 поленови зърна от различни растения;
0 осмофилни дрожди;
0 спори на нисши гъбички и бактерии;
0 плесени.
Коментари