Методът дава прекрасни възможности за дизайнерско творчество.

Идеята за засаждане на зеленчуци в слама хрумва на младия Джоел Карстън, когато след редица житейски промени му се налага да живее в къща на брега на блато. Градината обаче му липсва. Тогава си спомня как в детството му от натрупаните в плевнята бали слама изниквали огромни бурени. Това ражда идеята, която по-късно той експериментира, развива и описва в книгата си Straw Bale Gardens ("Градини от сламени бали").

Карстън смята, че зеленчуците, отглеждани в бали, раждат с около 25% повече, отколкото ако са засадени в почвата. Това се дължи на повечето кислород, вода и хранителни вещества. В добавка към всичко това топлината от разлагането на сламата означава, че растенията се развиват по-рано, периодът на реколтата се удължава, следователно и добивът е по-голям. Трудът също е по-малко, отколкото при конвенционалния начин - балите не се нуждаят от плевене и прекопаване. И не се налага работещите да се навеждат.

Картофите също са много подходящи за този метод (по три растения на бала), тъй като се вадят много лесно, съвсем чисти са и раждат много.

Последовател

"Била съм градинарка през целия ми живот, но вече с моята ограничена подвижност ми е трудно да се навеждам. С този метод отново мога да работя в градината и дори имам по-добри резултати от моите приятели, които отглеждат по традиционен начин. Много съм щастлива, че мога да продължа тази моя страст", признава г-жа Милдред (от Розвил, САЩ) в Инстаграм.

Можете да направите сламена зеленчукова градина в двора, на асфалтирана алея пред дома, на балкона, на място с камениста или замърсена почва, и навсякъде, където има поне шест до осем часа слънце, казва Карстън. Методът е особено благоприятен за райони с по-кратки сезони на отглеждане, тъй като балите се затоплят много по-бързо, отколкото почвата, което стимулира израстването на растението в самото начало.

Ключът към успеха е, че растенията на практика растат в наскоро разложена слама.

В книгата си откривателят сравнява отглеждането в сламени бали със засаждането в контейнер, с разликата в това, че вътрешността в балите започва да се разлага, което осигурява богата среда за растеж на зеленчуците."Обвивката на балата се разлага бавно. Тя играе ролята на контейнер. Вътрешността, която се разлага по-бързо е сместа, която използваме вместо пръст."

Нужни са само вода и светлина, не са необходими специални инструменти, нито задълбочено познаване на градинарството, така че е перфектно и за аматьори, и за експерти, твърди още Карстън. Единственото предупреждение е да е чиста сламата, защото от сеното покълват семена.

По материали от strawbalegardens.com

Рецептата на Карстън

1. Балите се подреждат върху найлон една до друга с широката част отгоре.

Ако подготвите градината си от бали слама преди зимата, ще сте напълно готови за засаждане, когато дойде пролетта.

2. През първите 10-14 дена балите се поливат ежедневно. Също така през първите шест дни се торят с 3 чаши на бала органичен тор през ден. След торене полейте, за да попадне торът по-навътре.

3. На 7-ия до 9-ия ден слагайте чаша и половина органичен тор всеки ден и вода; а на 10-тия ден - 3 чаши фосфор плюс калий. Балите ще станат горещи и влажни след всичко това.

4. Преди да засадите зеленчуците, може да поставите маркуч върху балите, ако не искате да поливате ръчно. Карстън препоръчва и монтиране на изправени пръти на 2,15 метра в края на всяка редица и прекарването на тел между тях на разстояния от по 25 см от върховете на балите. В начален стадии може върху най-долната тел да се преметне найлон, който да защити покълналите растения от студените нощи рано напролет. А когато растенията започнат да растат, телта става за вертикална рамка за увивните растения.

5. С гребло се правят дупки, в които се поставя разсадът. Дупките се пълнят с малко стерилна почвена смес. Ако се засаждат семена, балите се покриват с пласт (2,5 до 5 см) смес за садене, в която се садят. Една бала побира 3 стръка домати. По страните могат да се засадят едногодишни цветя и билки за красота и оползотворяване на мястото.

6. В края на сезона на беритбата балите ще са омекнали, увиснали и посивели. Така се е получил един чудесен компост за саксии и лехи за през зимата.

Откривателят вярва,че кухите тръби на сламата са "проектирани" от майката природа, за да смучат и държат влага.
Откривателят вярва,че кухите тръби на сламата са "проектирани" от майката природа, за да смучат и държат влага.
При използването на сламени бали, през първата година те осигуряват място за садене, а на следващата осигуряват почва.
При използването на сламени бали, през първата година те осигуряват място за садене, а на следващата осигуряват почва.