Медът съдържат следните витамини:
С - основната му функция е окислително-възстановителна. Оказва влияние върху обмяната на веществата, поддържа нормалната пропускливост на съдовите стени, запазвайки еластичността им. Спомага за отлагане на гликоген в черния дроб. Особено богати на витамин С са шипките, боровинките, лапад, червени пиперки, ягоди, цитрусови плодове, картофи, домати, зеле, ябълки.
В1 (тиамин)- участва активно в обмяната на веществата. Основни източници са:зърнени храни, хлебна мая, бирена мая, черен дроб.
В2 (рибофлавин) - участва в окислително-възстановителните процеси в клетките, подобрява адаптацията на тъмно и цветоусещането. Основни източници са: черен дроб, месо, мляко, сирене, листни зеленчуци.
Пантотенова киселина - стимулира чревната перисталтика. Съдържа се в бирена мая, черен дроб, месо, риба, мляко, варива, картофи.
Биотин - участва в редица ензимни системи, стимулира синтеза на ненаситените мастни киселини в черния дроб. Съдържа се в: бирена мая, черен дроб, яйчен жълтък, моркови, домати, праскови.
Фолиева киселина -активен антианемичен фактор. Съдържа се в листни зеленчуци, моркови, зеле, бадеми, ориз.
К - участват в окислително-възстановителните процеси в организма. Източници са зелените части на растенията, листни зеленчуци, варива, домати, яйца.
Макар да съдържа известни количества минерални вещества и витамини, медът не трябва да се приема като техен основен източник, защото в 100 грама мед (препоръчителна дневна доза или по-малко - 1 грам на 1 кг телесно тегло) се съдържат от няколко десетки до няколко стотици пъти по-малко от ежедневно необходимите дози за човешкия организъм от тези вещества!
Коментари