Пчелният мед (натуралният) съдържа голям брой минерални вещества. Те попадат в него чрез нектара и маната. Количеството им зависи, както от вида на медоносните растения, така и от почвата върху която те растат, уточняват от beehoney-bg.eu. В най-голямо количество са:
Калий - играе важна роля за поддържане на осмотичното налягане в клетките и киселинно-алкалното равновесие. Необходим е за нормалната мускулна и сърдечна дейност. Спомага за извеждане на течности от организма. Богати на калий са: картофи, кайсии, банани, стафиди, фъстъци, бадеми, ябълки, портокали, моркови, домати, месо, риба, мляко. Дневни нужди за възрастни са 1.3 до 3.0 грама.
Натрий - необходим е за дейността на бъбречния епител, влиза в състава на храносмилателните сокове, участва в пренасянето на нервните импулси. Доставя се с храната. От храните най-богати на натрий са животинските продукти: месо, мляко, яйца и зеленчуците. Плодовете са бедни на натрий.
Калций - една от основните съставки на костната тъкан и нуждите от него са най-високи (70-100 мг/24ч) в зависимост от интензивността на растежа. Основни източници на калций са: мляко и млечни продукти, в които отношението калций-фосфор е оптимално за усвояването им.
Фосфор - заедно с калция той участва в пластичните процеси, в състава на всички клетки. Той е елемент с киселинно действие. В храната се съдържа в достатъчно количество. Източници са мляко,млечни продукти, яйчен жълтък, варива, ядкови плодове, картофи, зеле и др.
Сяра - необходим структурен компонент на сяросъдържащите аминокиселини. Източници са продукти от животински произход и варивата.
Хлор - един от регулаторите на водната обмяна. Съдържанието на хлор в хранителните продукти е незначително. Нуждите от хлор се задоволяват чрез солта , добавяна при кулинарна обработка на храните.
Магнезий - има важно значение за възбудимостта на нервната система, притежава съдоразширяващо действие, стимулира чревната перисталтика. Дефицитът му води до отлагане на калций и загуба на калий от клетката. Богати на магнезий са зърнените храни, варива, яйчен жълтък, плодове.
В по-незначителни количества са:
Мед - микроелемент. Участва в състава на редица окислителни ензими и в синтеза на хемоглобина, влияе върху растежа. Източници са черен дроб, риба, орехи, варива, гъби, какао.
Манган - един от най-важните микроелементи. Влияе върху растежа, развитието и състоянието на костната тъкан. Богати на манган са сушените гъби, черния хляб, ориз, макарони, зелени листни зеленчуци.
Хром - необходим е за оптималното използване на глюкозата. Източници са зърнени храни и зеленчуци.
Цинк - участва в обмяната на белтъчините, мазнините, въглехидратите. Необходим е за синтез на ДНК, РНК, белтъци. Съдържа се в месото, рибата, яйцата.
По-тъмните видове мед съдържат повече минерални вещества от по-светлите, мановия мед повече от нектарния.
Коментари