Силажокомбайнът CLAAS JAGUAR 960 TERRA TRAC задава нови стандарти по отношение предпазването на структурата на ожънатите площи

 

С дебюта на своя модел JAGUAR 960 TERRA TRAC германският бранд CLAAS е първият производител, който представя на пазара силажокомбайн с подобно решение за ходова част. Новата концепция предпазва оптимално почвата при всякакви условия. Интелигентна система за защита на полето в края на браздата предотвратява увреждания на повърхността на насажденията и дава възможност за употреба през цялата година.

Хигиена на почвата - дори при ливади

Новият JAGUAR 960 TERRA TRAC задава нови стандарти по отношение предпазването на почвата. Тестове, проведени от Университета за приложни науки в Киел - Германия, потвърждават, че в сравнение с гуми с размер 800, системата с гумено-верижно задвижване, дори в тесния си вариант 635 мм, дава повече от двойна контактна повърхност над 1,3 квадратни метра. А в комбинация с фабричната система за регулиране на налягането в гумите за задната ос, JAGUAR 960 TERRA TRAC предлага отлична защита на почвата. Дори при трудни, влажни условия на работа, той потъва далеч по-малко. Съответно това прави по-лесно и придвижването на следващите го транспортни ремаркета. Предлагат се още два различни размера вериги с ширини 735 мм и 890 мм.

При движение в края на браздата системата за защита в гумено-верижното задвижване TERRA TRAC се задейства сама. При маневра за обръщане опорните ролки на всяка верига хидравлично се натискат надолу, предната задвижваща ролка се повдига и контактната повърхност се намалява с около една трета.

По този начин видимо се предотвратява увреждане на тревната повърхност в следствие ефекта на отрязване по време на обръщането. Измервания на Университета в Киел показаха, че натискът върху почвата от притисканите опорни ролки е по-малък в сравнение с този на колесна машина.

Перфектно интегриране и тесен размер

Благодарение на опита, трупан с десетилетия, техниката TERRA TRAC е интегрирана перфектно в новия JAGUAR, вследствие на което шасито на машината бе удължено с 1 м, за да се вместят гумените вериги. Шарнирното окачване позволява работа дори при най-тежки условия. Ходовият механизъм със стабилен ограничител дава възможност за отклонение с 10р нагоре и 13р надолу.

И на пътя JAGUAR 960 TERRA TRAC задава нови стандарти. С вериги с ширина 635 мм той се вмества в ограничението от 3 м външна ширина и това позволява лесното му допускане за движение в обществената пътна мрежа. При верига 890 мм машината е с ширина под 3,5 м. Шасито с окачване позволява максимална скорост до 40 км/ч и предлага максимален комфорт на движение.

Удължената колесна база предоставя значително по-голямо пространство за обслужване и дава възможност за много добър достъп през сервизните панели за поддръжка на веригите. Така например демонтажът на Corncracker-a може да се извърши много лесно над веригата отдясно. Новият модел силажокомбайн осигурява оптимален поток на материала и иновативни автоматични функции. JAGUAR 960 TERRA TRAC стъпва на опита от изпитаната техника за раздробяване от серията 900. Безстепенното задвижване на приставката работи изцяло хидростатично и позволява ефективно предаване на силата при променливи обороти. Ако дължината на отрязване се промени, системата автоматично напасва оборотите на приставката. В резултат на това се получава много равномерен поток материал и добро качество на раздробяване.

Контраножът се застопорява хидравлично след настройката и остава постоянно в желаната позиция. По този начин има постоянно добро качество на нарязване.

Освен това машината има автоматично настройващо се дъно на барабана

Дъното е закрепено директно на монтажния блок и друга точка на въртене, като при настройване на контраножа автоматично се задвижва с нея. По този начин разстоянието между дъното на барабана и раздробяващите ножове остава константно, което автоматично гарантира равномерен поток на материала, независимо от състоянието на ножовете. Освен това при такова разположение се пести гориво и се намалява износването.

Със системата CLAAS AUTO FILL за странично разтоварване се минимизират загуби по време на разтоварване и значително се редуцира натоварването на операторите на ремаркето и силажокомбайна. Камера с висока резолюция, монтирана на разтоварващата тръба, регистрира по време на движение постоянно контурите на ремаркето и автоматично напасва посоката на изхвърляне на материала спрямо контурите и състоянието на натоварване. Новост е асистенцията при задно разтоварване, която се използва при старта на жътвата или при разделяне на полето на отделни сегменти.

Уплътняването на почвата намалява добивите и отнема много усилия, за да бъде отстранено. Още при разработването на машините CLAAS отделя голямо внимание на защитата на почвата. Още преди 30 години фирмата представи първата серия комбайни с гуменоверижно задвижване. Концепцията TERRA TRAC, почти във формата, в която е днес, се появи няколко години след това. От тогава насам CLAAS постоянно усъвършенства задвижването с гумено-верижната технология на големите комбайни LEXION. Предимствата на концепцията при комбайните са:

66% по-малък натиск върху почвата в сравнение с колесна машина

40 км/ч при транспортна ширина, отговаряща на ограниченията за движение в обществената пътна мрежа

висок комфорт при движение благодарение на хидропневматичното окачване

спокойно водене на приставката и стабилно движение в следата

висока стабилност при страничен наклон

потенциал за пестене на средства посредством щадене структурата на почвата и намаляване усилията за последваща почвообработка.

Като следваща логична стъпка и за да отговори на изискванията на клиентите, CLAAS приложи концепцията вече и при силажокомбайните JAGUAR.

Новият JAGUAR 960 TERRA TRAC, както и всички продукти на CLAAS, можете да откриете при официалния вносител на марката за България фирма РАПИД КБ.