Засушаването продължава да мъчи засетите есенници

Драгомир Атанасов агрометеоролог

През изминалия седемдневен период агрометеорологичните условия се определяха от продължаващото сухо време и температури около и над нормите. Така създалите се условия затрудниха качественото провеждане на предсеитбените обработки на почвата и сеитбата на зимни житни култури и рапица в оптимални агротехнически срокове.

През следващия период не се очаква съществена промяна в агрометеорологичните условия. Продължаващото засушаване ще затрудни началните фази от развитието на вече засетите площи с пшеница, ечемик и рапица (покълване, поникване). В момента те изпитват сериозен недостиг на почвена влага, което задържа развитието им. През изминалия седемдневен период валежи са отчетени на отделни места в Северна България (Ловеч - 13,6 л/кв.м, Русе - 11,2 л/кв.м и Плевен - 8.2). Те обаче са без особено стопанско значение и не променят създалата обстановка на почвено засушаване.

Периодът съвпада с времето, подходящо за създаване на нови малинови насаждения. Посадъчният материал трябва да бъде добре развит с дебелина на стъблото в основата 1 см. От важно значение също е състоянието на кореновата система, която трябва да е гъста и силно развита. Малините са отзивчиви на плодородни и богати на хранителни вещества почви.

Предпочитат песъкливо-глинести и глинесто-песъкливи, добре структурирани влагоемни почви. Площите предвидени за засаждане на малиновите растения предварително се наторяват по възможност с 3-4 т/дка оборски тор, 30-40 кг/дка суперфосфат и 15-20 кг/дка калиев сулфат, след което мястото се изорава на дълбочина от около 30 см и се подравнява. Добри предшественици са окопните култури или свободните угари. Посадъчният материал се засажда при междуредово разстояние от 2 м и вътрередово - 80 см. Преди засаждане коренчетата се съкращават и така се опресняват. Засадените растения се оставят с дължина около 20 см над повърхността на почвата.