Европейската комисия представи своята работна програма за 2019 г., с която определя 3 основни приоритета за следващата година: бързо постигане на съгласие по вече представените законодателни предложения за постигане на десетте политически приоритета; приемане на ограничен брой нови инициативи за решаване на нерешените предизвикателства, представяне на няколко инициативи за бъдещето на ЕС на 27-те, целящи засилване на основите на една силна, обединена и суверенна Европа.

Председателят Жан-Клод Юнкер заяви, че след 7 месеца, считано от днес, Европа ще направи най-важната си среща с избирателите в рамките на едно поколение — на изборите за Европейски парламент. Но гражданите не се интересуват от предложения, а имат нужда от действащо законодателство, което им предоставя права. Най-доброто послание за гласоподавателите, които ще гласуват следващата година, би било да се покаже, че този съюз дава конкретни, осезаеми резултати за тях.

Работната програма за 2019 г. акцентира върху само 15 нови инициативи, както и още 10 нови оценки по линия на REFIT /опростяване на законодателството/, за да направи преглед на съществуващото законодателство.

За да се гарантира акцент върху постигането на резултати, в работната програма на комисията се изброяват и 45-те неприети приоритетни предложения в рамките на Съвместната декларация относно законодателните приоритети, които да бъдат приети от Парламента и Съвета преди европейските избори.