Гъбите съдържат веществото ергостерол, което се превръща във витамин D чрез ултравиолетово лъчение.

"Гъбите естествено произвеждат витамин D, когато са изложени на слънчева светлина (ултравиолетово лъчение)", обяснява Алекс Бос от холандската компания-производител на гъби Banken Champignons. "Дивите гъби, които събирате в гората, са обогатени с витамин D. Но парниковите не произвеждат никакъв, защото се отглеждат на закрито и не "виждат" слънчевата светлина. Заедно с колеги от Scelta Mushrooms (друга компания за отглеждане на гъби) прекарахме три години в изучаване на ефекта от ултравиолетовите лампи върху подобряване качеството на гъбите и научихме много. Благодарение на иновативния подход, ние за пръв път заехме ниша в производството на парникови гъби с витамин D. Използваме патентовани лампи и винаги сме готови да докажем посочените предимства в лабораторните изследвания."

И все пак тези компании работят само с обикновени манатарки. Освен това учените са забелязали, че не всички части на гъбите са податливи на тази технология.

"Човешкото тяло получава витамин D по два начина. Първият е от храната, което е добър метод за попълване на около една трета от нуждите на витамин D в организма. Две трети от витамин D се произвеждат от самия организъм под въздействието на слънчевата светлина върху кожата ни. И през лятото, когато слънцето грее и прекарваме много време на открито, тялото ни произвежда достатъчно количество от този елемент. Но всичко се променя, когато дните стават по-кратки, а слънцето по-често се крие зад облаците. Нуждаем се от помощ за получаване на витамин D, който има значителен ефект върху организма, включително при предотвратяването на загубата на калций. Това означава, че вашите зъби ще бъдат по-здрави, мускулите - по-силни, а умората и склонността ви към депресия ще намалеят", обяснява Алекс Бос.

Откритието за това, как да превърнем манатарките в суперпродукт идва навреме. Витамин D може да спре спада в цената на гъбите, създавайки добавена стойност не само за производителите, но и за търговците на този продукт.