В трудния земеделски бизнес, където доброто управление, базирано на много знания и практика, малко са фермерите, които се отличават с наистина сериозни постижения. В този на пръв поглед мъжки свят има жени, които се справят също толкова добре, понякога дори и по-добре. Сред успешните жени в агробизнеса у нас се откроява едно име с авторитет и добре познато в земеделските среди - Светла Стоянова.

Светла е пример за това как се изгражда един успешен бизнес. Историята на фирмата й ЕТ "Хелга - Светла Стоянова”, би могла да влезе в учебниците и да се изучава от студентите с агроспециалности. Тук нищо не се случва случайно или даром, всичко е постигнато с много труд и постоянство.

И ако се чудите откъде идва добавката Хелга в името на фирмата, на немски Хелга означава Светла. Немската възпитаничка е не само почитателка на езика и култура, но се опитва и да работи така - с много старание и отговорност. И постоянството дава резултат. Днес стопанството е едно от най-успешните и производителните в страната, а управителката му е безспорен професионалист.

Но да се върнем преди 20 г., когато днешната успешна бизнесдама е учителка по география на немски в езиковата гимназия в Стара Загора.

Имах 40 дка от дядо, които се чудех каква да правя, разказва Светла Стоянова. Никога до този момент не бях си помисляла, че мога да се върна на село и да се захвана със земеделие. В един момент обаче тази опция вече не ми изглеждаше толкова странна и го направих. Така започнах - с наследствената земя на семейството ми. Освен нея нямах нищо друго, затова наемах машини от други стопани, за да изора или ожъна. И въпреки трудностите разбрах, че нивите са моето място, и искам да се занимавам точно с тази работа.

Как Светла Стоянова изгражда успешен земеделски бизнес, четете в новия брой на вестник „Български фермер“ от 25 октомври.