Дюлята един от най-късно зреещите овощни видове и много често се напада от късно кафяво гниене. Болестта се причинява от гъбата, която напада плодовете на голяма част от овощните култури - ябълка, круша и много други.

Повреди от късно кафяво гниене се наблюдават през периода на интензивно нарастване на плодовете до встъпването им в беритбена и консумативна зрялост.

Оптимални условия за развитие на болестта се създават при влажно време и температури от порядъка на 24-27 градуса.

Първите признаци на болестта представляват малки кафяви петна по повърхността на плодовете. При висока атмосферна влажност петната бързо се разрастват, загниват и покриват със спорообразуващи туфи. Туфите образуват концентрични кръгове. Загнилите плодове окапват. При сухо и топло време част от плодовете се мумифицират и остават по клоните на дърветата, където патогенът зимува.

Каква е борбата срещу опасната болест, четете в новия брой на вестник „Български фермер“ от 25 октомври.