Печелившо и рентабилно производство на рапица и зърнено-житни култури изисква те да се отглеждат при висок агрофон, който включва избор на подходящи сортове и хибриди, добра подготовка на почвата, засяване на здрави семена, балансирано торене, спазване сроковете за сеитба, правилна и навременна растителна защита за борба с болестите и неприятелите и не на последно място използването самостоятелно, или в резервоарни смеси на продукти за биостимулиране.

Прилагането на биостимулатори във важни физиологични фази за културите, особено в случаите, когато са подложени на стрес, в резултат на абиотични или биотични фактори, водят до ограничаване възможността от компрометиране на добива. Успешната роля от използването им, представлява ключова част в прилаганите технологии на отглеждане на културите в съвременното земеделие.

Минералното хранене през корените и въглерода от въздуха, приеман през листата са основа за продуктивността на растенията. Двата хранителни пътя осигуряват на растението минерали и въглерод, които участват във фотосинтетичните процеси, които от своя страна задоволяват нуждите от хранителни вещества за растението, и гарантират достигане на потенциала за добив.

Още по темата, четете в новия брой на вестник „Български фермер“ от 25 октомври.