Интересна руска рецепта 2 в 1

Консервираните краставички с домати са за онези случаи през зимата, когато не искате да отваряте два буркана, които после дълго ще стоят отворени в хладилника.

Продукти (за буркан от 1,5 л): 2 кг домати, 2 кг корнишони, 3 чушки, 1 глава чесън, дафинов лист, черен пипер на зърна, зърна копър, сол, захар, оцетна есенция.

Приготвяне: Доматите се подбират да са дребни и добре узрели. Корнишоните се измиват и подсушават. Чушките се почистват и се нарязват на кръгчета.

На дъното на буркана се поставят подправките и скилидките чесън. Краставичките се подреждат изправени, плътно една до друга. Отгоре добавете кръгчетата чушка и накрая прибавете доматите. Добавете копъра.

Залейте с вряла вода и оставете за около 20 минути. Излейте водата в отделен съд и добавете на 1 литър вода 3 суп. лъж. захар и 2 суп. лъж. сол.

Поставете маринатата на котлона и, след като кипне, сипете в бурканите. Прибавете на всеки буркан 1/2 ч. лъж. оцетна есенция. Затворете плътно и оставете на изстине.

Не използвайте оцетна есенция ако не знаете как се разрежда

Може да срещнете съвети за използване на т.нар. оцетна есенция. Това е изкуствено създаден разтвор на оцетна киселина за овкусяване на ястия и салати. Нейната концентрация обаче неколкократно превишава тази на обикновения оцет.

Затова преди употреба трябва винаги много внимателно да разреждате оцетната есенция. Ако решите, че можете да забравите каква е необходимата концентрация, по-добре не я използвайте, защото това може да доведе до вътрешни изгаряния.