Как да се справите със ситуацията

Повечето стопани, които отглеждат кокошки, нямат възможност да държат отделно старите кокошки от тазгодишните ярки. Затова обикновено те се отглеждат съвместно и тогава в кокошарника може да се разразят истински кървави трагедии: старите кокошки започват да преследват младите и да ги кълват.

За да залъжат старите птици, някои стопани използват различни начини за помирение: мажат старите с йод или ги пръскат с дезодорант, обаче от това няма полза. Това е така, защото кокошките слабо различават миризми.

Варианти за излизане от птичата криза:

Когато подрастващите птици се притурват към старите, младите не трябва да са по-малко от тях и дори е най-добре - да преобладават.

По този начин старите кокошки няма да имат достатъчно жива сила и съответно надмощие, за да ги измъчват.

Колкото по-голяма е площта на кокошарника, толкова по-трудно мъчителите ще могат да докопват жертвите си и те ще бъдат по-слабо травмирани.

Когато съберете заедно двете поколения, наблюдавайте които стари кокошки са най-агресивни и ги отделете. След няколко седмици, като тийнейджърите се отърсят от стреса и се адаптират в кокошарника, пуснете при тях и старите драки, които тогава ще са в позицията на новопристигнали. Никой няма да им обръща внимание заради вече установената птича йерархия и те ще се държат прилично.

Колкото повече са "младежите", толкова по-малка е вероятността те да бъдат малтретирани от старите кокошки
Колкото повече са "младежите", толкова по-малка е вероятността те да бъдат малтретирани от старите кокошки