Мулчирането е достатъчно лесно за извършване, но е необходимо да знаете няколко особености, които ще ви позволят в максимална степен да се възползвате от този защитен слой. В 9 стъпки специалистите градинари изясняват как точно да извършите мулчирането.

1. Средата на есента, когато почвата е още топла и наситена с влагата на есенните дъждове, е важен период за мулчиране. Есенното мулчиране защитава растенията от измръзване на корените.

Ранната или късната пролет (в зависимост от климатичните условия) също е подходящо време за мулчиране на вашите насажденията. Преди това трябва да се убедите, че теренът е влажен. То защитава растенията от прегряване и изсъхване през лятото.

2. Най-напред изберете мулча. Трябва да прецените дали ще го използвате като средство за борба с плевелите, като средство за намаляне на изпарението, или просто за покриване на пътечка в градината.

За постигането на всяка цел се използва различен органичен или неорганичен мулч, или пък смес от различни видове мулч. Трябва да знаете още, че определени видове мулч са подходящи за борба с плевелите, но затрудняват напояването на почвата, което означава, че тези видове не са препоръчителни за водолюбиви растения. Необходимо е предварително да се знае дали мулчът ще изпълнява и декоративна функция, или неговата цел ще е просто да покрие почвата около растенията и да я предпази от зимния студ.

3. След като сте избрали мулча , можете да пристъпите към подготвянето на терена. Трябва да изчистите градината си от плевели. Както знаете, мулчът подтиска тяхното развитие, тъй като предотвратява навлизането на светлина до почвата. След като изчистите плевелите, трябва да обогатите почвата с подходящи торове и да окопаете леглата около растенията, ако има нужда от такива действия. Към етапа на подготовката се включва и точното очертаване на границите на терена, в които ще бъде положен мулча.

4. Следващата стъпка е свързана с набавянето на мулча. Определени материали като окапалите от дърветата листа и изсъхнала трева, може вие сами да си съберете или заедно с останалите материали да си ги закупите.

5. Около растенията мулчът трябва да се поставя равномерно на слой 5-10 см. в зависимост от целите, за които той се използва. Мулчиращият материал трябва да бъде раздалечен от ствола на дърветата и храстите, около които се поставя, за да им се осигури нормален достъп до въздух и за да се избегне преовлажняването им. Необходимо е и обновяване на мулча веднъж годишно или поне на няколко години. Обновяването зависи от материала, който е използван.

Растения-солитери или пък плодни дръвчета и храсти се мулчират на слой 7-10 см, който да запълва проекцията на короната върху земята, като не се допира до ствола на растението и не закрива мястото на облагородяване.

Ако пък желаете да защитите нови насаждения то трябва да засаждате разсада на влажна почва, която е покрита с укривен градински материал, като правите дупка в него за всяко растение. Така мулчът ще защити разсада от пресъхване на корените, ще унищожи конкурентните плевели и ще предотврати атаките на вредителите.

6. Разстелете мулча по начин, който да осигурява лек наклон, за да се оттича водата от мулчираната повърхност.

7. Ако искате да засеете ново растение върху мулчираната повърхност, първо премахнете мулча от определия район, в който ще извършвате засаждането, и тогава пристъпете към самото засаждане.

8. Органичният мулч се разлага и това налага неговото обновяване на няколко години. За целта може да изкопаете почвата и да положите нов слой с мулч или просто да положите новия слой върху стария.

9. Ако сте затрупали растенията с мулч, за да ги предпазите от зимния студ, не забравяйте да ги откриете през пролетта! 

Ползите

Мулчът предотвратява загубата на влага в почвата чрез изпаряване.

Намалява растежа на плевелите

Запазва се не само влагата в почвата, но и се поддържа благоприятна почвена температура - почвата е относително хладна през летните горещини и топла през зимата.

Мулчирането предотвратява ерозията на почвата.

Органичният мулч може да подобри структурата на почвата. С гниенето си той се превръща в горен слой почва, а разлагането му добавя хранителни вещества в нея.

Мулчът предотвратява образуването на кора на повърхността на почвата, като по този начин подобрява усвояването и движението на водата.

Мулчът предотвратява уплътняването на почвата.

Мулчът може да се добави с цел естетическо оформяне на пейзажа и по този начин допринася за красивия вид на вашата градина.