Често любителската овощна градина не е обособена точно като градина, а дръвчетата са разпръснати из цялото дворно място.

По принцип при избора на точното място, трябва да се съобрази не само овощния вид, но и сорта. Ясно е че орехът и повечето сортове череши развиват по-големи корони.

Затова се нуждаят от голямо пространство около тях. Други видове, особено присадени на слаби подложки, растат много малко и не се нуждаят от много място.

Повечето любители, които имат обособена по-голяма тревна площ в двора, предпочитат да засаждат дръвчетата, за да могат по-лесно да поддържат тревата. В този случай е необходимо да се съобрази растежната сила на дървото, за да се засади на определено място от оградата. Трябва да се прецени така, че когато достигне максималната си височина, дръвчето да не пречи на съседите, като клоните преминат в тяхната градина.

В по-малки градинки овошките често се разполагат в тревата, а около тях се засаждат цветя или други растителни видове, като така стават част от декоративната градина.