Специалистите са единодушни, че притежаването на домашна котка има повече плюсове, отколкото можете да си представите.

Ето пет от тях.

1. Сигурно няма човек, който да не е чувал, че котките притежават удивителната дарба да

намаляват стреса на стопаните си

И това е потвърждавано от многобройни медицински изследвания: хората, в чиято къща живеят тези удивителни създания, много по-леко преживяват стресови ситуации. А това на свой ред води до намаляване на риска от инфаркт и други подобни заболявания.

2. Според много изследвания и лични наблюдения котката е отлично средство за борба с безсънието

Мъркането на котката действа много приспиващо, а топлината, излъчвана от тялото й, когато животното лежи до вас, действа успокояващо.

Да не говорим за това, че когато човек гали любимата си котка, дишането му и пулса му се забавят и нормализират.

3. Мнозина смятат, че животните в дом, където живеят деца, се отразяват негативно на малчуганите и може да предизвикат астма. Но изследвания, проведени в американския Университет на Вирджиния, показват, че напротив, именно котката вкъщи може да предотврати развитието на астма и алергия

Това е свързано с изработването на имунен отговор на въздействието на алергените. Все пак не трябва да се забравя, че всеки отделен случай е индивидуален.

4. Когато говорим за животни и деца, не можем да не отбележим възпитателния елемент на това съжителство. Наличието на котка вкъщи може да помогне детето да развие чувство за отговорност. Смята се, че хора, които като деца са имали домашен любимец, имат по-развито чувство за емпатия, което се отразява благотворно и на техните социални контакти.

5. Това може да прозвучи невероятно, но според много изследвания котките са най-добрите зоотерапевти

Те не само са способни да намаляват стреса, но тяхното мъркане може да послужи за истинско допълнение в процеса на много заболявания. Въздействието му сваля напрежението, намалява задуха и дори нормализират кръвното налягане.

Собствениците на котки не страдат от безсъние
Собствениците на котки не страдат от безсъние
Деца, които са пораснали с домашен любимец, имат по-развито чувство за емпатия
Деца, които са пораснали с домашен любимец, имат по-развито чувство за емпатия
Грижите за котка имат възпитателен ефект
Грижите за котка имат възпитателен ефект