Шийтаке е гъба, която се отглежда на дървесина. Тя традиционна за народите от Югоизточна Азия, но през последните години става много популярна в Европа и САЩ. Наричат я още императорска гъба, защото е била предпочитана от династията Мин, заради лечебните ѝ свойства.

Гъбата шийтаке притежава отлични вкусови качества, затова се определя като водеща сред култивираните гъби. Тя има превъзходен вкус и аромат, фина структура. Възможностите за екстензивно отглеждане на шийтаке върху нискокачествена широколистна дървесина е особено голяма за планинските райони.

В естествени условия расте върху дървото ший (кестен), откъдето идва и наименовапинето ѝ.

Гъбата е сапрофит, т.е. храни се от мъртва широколистна дървесина на различни дървесни видове - дъб, бук, кестен и др.

Основни характеристики:

Шапката на гъбата е с диаметър 10-20 см, полусферична.

Цветът е тъмнокафяв, които изсветлява при узряване.

Пластинките са бели, отначало равни, а при узряване стават зъбчати.

Технологията на отглеждане

Шийтаке се отглежда на прясно отсечена дървесина, като могат да се използват различни широколистни видове - дъб, бук, кестен, габър и др. Важно е дърветата да са отсечени в период на покой, след листопада им, когато съдържанието на захари в дървесината е най-голямо.

Стъблата на дърветата се нарязват на пънчета с диаметър 10-20 см и дължина 100-150 см. Пънчетата се заразяват с мицел на гъбата, който се отглежда в лабораторни условия. Мицелът се поставя в отвори, разположени шахматно. Те се запълват с мицел, заклинват се с дървени нитове и се замазват с восък.

В зависимост от количеството и качеството на мицела и условията на средата, иннкубацията продължава от 6 до 10 месеца. А за да се стимулира образуването на гъби, след приключване на инкубацията пънчетата се накисват във вода и се дъждуват изкуствено продължително време.

Пънчетата образуват гъби между 3 и 5 години. 

Не само вкусна, но и с лечебни качества

Шийтаке има високото съдържание на лентинан. Той влияе върху имунната система, прави я по-силна и способна за борба с инфекции и заболявания.

Гъбата съдържа много желязо и антиоксиданти. Желязото е много полезно за вегетарианците, а антиоксидантите се борят със свободните радикали.

Шийтаке намаляват холестерола, благодарение на вещество, наречено еритаденин, което се намира в гъбите.

Консумацията на шийтаке предпазва от тромбоза, според някои източници. А диетолозите, я препоръчват за отслабване. Гъбата съдържа малко калории, но голямо количество диетични фибри, които подобряват храносмилането и засищат за дълго време.

Шийтаке се спряга и в ползата ѝ за поддържане на здрави зъби и устна хигиена. Учените смятат, че редовната консумация помага за намаляване риска от появата на кариеси.

ЗА ЛЮБИТЕЛИ

И у нас вече могат се намерят готови пънчета, които са лабораторно заразени с мицел.

Така любителите си спестяват усилията по самото заразяване на дървесината, както и по-продължителния период до образуването на гъбите.

Свежа салата със спанак и маруля

Продукти: шийтаке, нарязани на филийки - 2 чаени чаши; маруля и спанак; зехтин; лимонов сок или 1/2 лимон; чесън - 1 пресована скилидка; дижонска горчица - 1 чаена лъжичка; сол; босилек - накъсани листа или песто; сол.

Приготвяне:

В купа с телена бъркалка се разбиват зехтин, лимонов сок, пресован чесън, горчица и сол на вкус до гладка смес.

Марулята и спанакът се почистват, измиват се и се подсушават.

Гъбите се накисват в топла вода за около 20-30 мин.

В останалия зехтин се запържват гъбите, като се бъркат непрекъснато. Добавя се и водата от накисването на гъбите, задушава се още за няколко минути. Изваждат се.

В купа се поставят накъсаната маруля, спанакът, босилекът, залива се с дресинга, разбърква се. Отгоре се изсипват готовите гъби.