Пчелите играят важна и незаменима роля като опрашители в околната среда, ни напомнят от pcheli.bg. Освен предоставянето на мед, прашец, восък и други ценни пчелни продукти, от решаващо значение е пчелното опрашване, благодарение на което, на нашата трапеза присъстват четири от пет храни, които употребяваме – маслодайни семена, ядки, бобови растения, плодове и зеленчуци.
Като има предвид тази важна роля, която пчелите играят в нашата хранителна верига, Националната сметна палата на Обединеното кралство определя икономическата стойност на опрашването, извършвано от пчелите, на стойност 250 милиона евро на година, като продажбите на дребно на продукти от опрашвани култури достигат 1,25 милиарда евро годишно.
Подобна оценка за България не е правена, но можем да си представим нейния размер, имайки предвид обема и разнообразието на местните култури. Според доклад на ТЕЕВ (Икономика на екосистемите и биологичното разнообразие) , общата икономическа стойност на опрашването от насекоми в световен мащаб за година, се оценява на 153 милиарда евро, което се равнява на 9,5% от селскостопанската продукция.
Глобалният фонд на медоносните пчели нараства по-бавно от търсенето на опрашващи насекоми в селското стопанство. В световен мащаб 264 вида култури са определени като зависими от опрашването. В действителност, 39 от 57-те най-произвеждани култури в света, показват увеличение на добивите, в резултат на опрашване.
Въпреки че опрашването може да бъде извършено от редица насекоми като пеперуди, земни пчели, бръмбари, оси, мухи и дори мравки, медоносните пчели си остават най-ефективните опрашители.
Смята се, че при нормални условия, един кошер от 50 000 пчели опрашва половин милион растения за един ден – това прави всякакъв друг вид опрашители незначителни. Медоносните пчели (Apis Mellifera) са изключително усърдни работници, а изследванията сочат ползите и увеличените добиви, в резултат на опрашването.
През последните няколко десетилетия в селското стопанство се наблюдава спад в производителността. Подвижното пчеларство има потенциала да увеличи, дори да удвои добивите от местни култури, без допълнителни усилия.
Коментари