Има ли лъч надежда в борбата срещу американския гнилец? Изглежда да. Техническият университет в Берлин, Германия, обяви пробив в изследването на Paenibacillus larvae – бактерията, която причинява американски гнилец, едно от най-опасните и смъртоносни заболявания по пчелите в световен мащаб, информира pcheli.bg.

Водени от д-р Родерих Зюсмут от Химичния институт на Техническия университет в Берлин и Ролф Мюлер от центъра Хелмхолц за инфекциозни изследвания на университета в Саарланд, Германия, екипите успели да идентифицират генна последователност, която показва наличието на необичайно и ново метаболитно съединение, произведено от патогена на гнилеца. Тестовете показали, че този вторичен метаболит – който учените нарекли Paenilamicin – е антибиотик, който помага на патогена да убие другите бактерии в червата на пчелните ларви, позволявайки му да вземе надмощие. Разбирането за това как тези естествени вещества са синтезирани от патогена, ще улесни намирането на начин да се блокира тяхното производство, или да се открият антитела, които биха могли да предотвратят причиняването на толкова много увреждания.

Сега учените изследват как това знание може да се използва за спасяване на пчелите. Вторични метаболити като този, открит от изследователския екип, често са от съществено значение за оцеляването на патогена и следователно могат да бъдат използвани за разработване на съединения, които да контролират бактерията.

Американският гнилец е често срещано заболяване. Ако се стабилизира, ларвите на пчелите умират в рамките на няколко седмици. Пчелите работнички хранят ларвите със спорите на бактерията, заразявайки ги с болестта. Възрастните пчели са имунизирани срещу това заболяване. Въпреки огромните увреждания, които причинява, молекулярните процеси на патогена са непознати. Ето защо, борбата със заболяването до сега е била почти невъзможна. Това прави неотдавнашното откритие добра новина за пчеларите по целия свят – това е лъч надежда в борбата с разрушителния американски гнилец.