За трактора серия 9 на Deutz Fahr Жан-Филип Годо казва: “340 к.с. в животновъдна ферма е невероятен избор, но не и лукс!”

Френските фермери Жан-Филип Годо и брат му Жан-Кристоф обработват 350 ха. Успоредно с това, те отглеждат около 800 животни, които произвеждат 400 000 л мляко. Инсталацията за метан на фермата генерира 25 куб.м вторична биомаса на ден.

За да се изнесат такива количества извън стопанството им Жан-Филип и Жан-Кристоф Годо, земеделски производители в Монт Орнел (Франция), инвестираха в трактор с мощност 340 к.с., необходим за безопасна работа в долините на Оже. Те се довериха на дилъра си и избраха Deutz-Fahr Series 9, първата такава машина на бранда, продадена във Франция. Изборът на животновъдите им носи печалба от високата степен на безопасност и от високата производителност.

Хълмистите склонове, по които са пръснати техните земи изискват мощен трактор, особено за придвижването на 25 000 литров танкер. Може да се каже, че водачът няма право на грешка. Ето защо преди две години фермерите купиха тази машина с висока мощност, трактор Deutz Fahr 9 Series. След появяването му в Agritechnica през 2013 г., тракторът с 340 к.с. е първото копие, продавано във Франция. Жан-Филип разказва, че "е изпитал облекчение в работата. Преди това използвах серия 7 с мощност 215 к.с., и понякога се плашех".

25 тона биомаса трябва да се изнесат на ден

През 2012 г. размерът на фермата е накарал собствениците да инвестират в анаеробно устройство за биомаса, за да произвеждат електричество от животински тор. "Всеки ден устройството консумира 20 т. Да не говорим за 3 т трева и 2 т царевица, добавени към дневната дажба за подобряване на метаногенната мощност. Затова е толкова важно да се прекара 25 тона маса, произведена на ден. Оттук и размерът на нашето оборудване. За да теглите такъв звяр, имате нужда от мощна и тежка машина, която да бъде безопасна и да не забавя производствения процес",споделят братята.

Конструкторите на този “звяр” поднасят приятна изненада: TTV автоматична трансмисия."Във фермата вече познаваме оригиналната кутия на ZF, нашите Deutz Fahr 6 и 7 серия трактори са оборудвани с нея. Въпреки това съм приятно изненадан от двигателната спирачка. Почти няма нужда да се използват спирачките, но тракторът успява да удържи танкера. Избрахме модел от висок клас, който е с дискови спирачки отпред. Отново бих казал, това не е лукс по нашите селски пътища. Дори при 40 км/ч, ние се чувстваме сигурни ", уточнява Жан-Филип.

2 500 км годишно при разход 24,5 л/ч

Като цяло, през годината се преминават 2 500 км с трактора и товара. При въпроса за потреблението, Жан-Филип е внимателен, защото това е втората част от разходите за експлоатация. "Брат ми и аз винаги сме имали трактори Deutz. Двигателят на модела 9340 е икономичен и консумира малко. Средно, при превоз на оборски тор поглъща 24.5 л на час. Това е малко, като се има предвид товара и склоновете, по които той работи. Да не говорим, че при пълно натоварване и максимална скорост, не надвишава 1600 об/ мин", обяснява фермерът.