Дефицитът на влага е лимитиращ фактор за вегетацията на есенниците

Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ

След задълбочилото се засушаване през първата половина на октомври, в края на второто и началото на третото десетдневие се прогнозират валежи и подобрение на условията за изоставащите предсеитбени обработки на площите, предвидени за засяване със зимна рапица и зимни житни култури. Очакваните валежи ще бъдат решаващи за оцеляването на част от най-рано засетите, покълнали, посеви с пшеница на места в Дунавската равнина (агростанция Бъзовец).

В средата на октомври в голяма част от полските райони липсваше влага в 50-см. почвен слой, а на места в Западна България (агростанция Кюстендил) - и в 100-см. слой. Изключения имаше на места в южните и югоизточни райони (Хасково, Кърджали, Стара Загора, Бургас), където в началото на месеца паднаха валежи със стопанско значение, над 30 л/кв.м.

Сухата и сбита почва на много места в полските райони възпрепятства сезонните почвообработки и по тази причина са пропуснати агротехническите срокове при сеитбата на зимната рапица и на зимните житни култури в Северна България. Следващият период съвпада с оптималния срок за сеитбата на пшеницата в Южна България.

До средата на третото десетдневие на октомври в по-голямата част от полските райони на страната дефицитът на почвена влага ще бъде лимитиращ фактор за протичането на началните фази от вегетацията на засетите есенни посеви.

Следващият период е подходящ срок за засаждане на зимен чесън. Добри предшественици на чесъна са бобовите култури, доматите, краставиците и тиквичките. Чесънът не понася монокултурно отглеждане. След прибиране на предшественика с основната обработка се внасят минерални торове (на 100 кв.м 4-5 кг суперфосфат, 1-2 кг калиев сулфат, 4-5 кг амониева селитра), а при наличност - и угнил оборски тор. Преди сеитбата на чесън се извършва плитка почвообработка, оформят се лехи и редове. Засаждат се здрави, обеззаразени, скилидки на разстояние 8-10см в реда, на дълбочина 5-6 см.