Спад в производството и повишен внос в ЕС

Алма Давидова

Добрите новини тази есен за фермерите в България са не само чудесните добиви от царевица, но и гладният за тази фуражна култура европейски пазар. Съчетанието на добра реколта с наличието на изгоден близък пазар е налице.

По-голямо производство у нас спрямо 2017 г. (с 9,1%), при значително по-висок среден добив от декар - с 30,3%, показват последните данни на земеделското министерство.

Пазарната ситуация в ЕС е благоприятна за цените. Очаква се производство от 61 млн. т. - с около 1 млн. т. по-малко на годишна база.

Изключително високите очаквания и на експертите от USDA за реколтата в България (прогнози за над 20% ръст и рекордни добиви), Румъния и Унгария не успяват напълно да компенсират много тежките условия за пролетниците в Германия (40-50% спад в добивите както на годишна база, така и спрямо средните в дългосрочен план), Франция, Полша, Чехия и Белгия).

На този фон потреблението в ЕС се очаква да нарасне с близо 8% водено от възстановяването на животновъдството и търсенето за фуражи. Така, че през настоящата пазарна година се очаква рекордно търсене на вносна царевица в ЕС - 19,5 млн. т.

България традиционно е сред ключовите доставчици в ЕС и текущата ситуация на пазара ще укрепи ролята на страната ни, коментират пазарната конюнктура експертите от ИнтелиАгро.

Целия текст може да прочетете в новия брой на в. "Български фермер"

Прогнозирани добиви в килограма на декар
Прогнозирани добиви в килограма на декар