Събирането на нектар и преработката му в мед е една от основните дейности на пчелите. При това те се запасяват с хранителни запаси за собственото си съществуване и дават ценна стопанска продукция, пише to-bee.blogspot.com.
Какво представлява нектарът:
1) Нектарът е воден разтвор от захароза, фруктоза, глюкоза и в по-малки количества още редица други захари. В неговия състав влизат още декстрини, органични киселини, етерични масла, азотни и минерални съединения и др.
2) Важно: Въглехидратната концентрация на нектара е обикновено 75-85%, но често бива и до 50%
3) Пчелите предпочитат нектар с умерена концентрация на захари (50-55%), ако е много рядък или много гъст се затруднява преработката и се изразходва много енергия. Това се има предвид и при изкуственото подхранване със захарен сироп.
От какво зависи нектароотделянето:
Влияние върху нектароотделянето оказват надморската височина, географското положение, метеорологичните условия през периода на цъфтежа, от равнището на агротехниката, сортовите особености и други. Установено е, че с увеличаване на надморската височина, нектаоотделянето се увеличава минималната темепература, при която растенията отделят нектар е 10-12°С, но най-подходяща е 16-25°С.
И още:
- сухите ветрове, ниската влажност на въздуха, високите температури водят до рязко спадане на нектароотделянето;
- слънчевото греене повишава нектароотделянето;
- положително влияние върху нектароотделянето има торенето с калиеви и фосфорни торове;
- азотните торове оказват положително въздействие на нектароотделянето при бедни почви и при наличие на добро овлажняване, но в общия случай не са от съществено значение;
- микроелементите повлияват положителено отделянето на нектар;
- при много растения поливането води до увеличаване на нектароотделянето от 15% на 3 до 7 пъти повече;
- различните сортове растения от един и същи вид имат различно нектароотделяне.
Зависимостта е: колкото по-голяма самостерилност, толкова по-добро отделяне на нектар. Това се има предвид при създаване на нови сортове ентомофилни растения с цел повишаване на посещаемостта им от пчелите, респективно опрашването им.
Коментари