Вече е 2,40 лв. Горивата с 30 ст. нагоре за година

2,40 лв. стигна средната цена на дизела по големите вериги бензиностанции, показа проверка на “24 часа”. Това е най-високата му стойност от 3 години насам.

Поскъпването е факт въпреки атаките срещу колите на дизел, рестрикциите за движението им в редица градове на Европа и новите изисквания за екологичност, които ще бъдат въведени в ЕС.

Дизелът е по-скъп и от масовия бензин, чиято цена е с 2 до 4 стотинки по-ниска.

За последната година горивата в България са поскъпнали средно с 30 ст., показва статистиката. Само от началото на този месец цените им са се качили с 6 стотинки.

Причината са котировките на петрола, които в началото на деня в понеделник се качиха над 81 долара, но после леко паднаха.л

Уичението на петрола се дължи на покачването на напрежението между САЩ и Саудитска Арабия след изчезването на саудитския журналист Джамал Хашоги.

В неделя американският президент Доналд Тръмп заплаши с тежко наказание, ако разследването установи, че арабската държава е замесена в изчезването на журналиста дисидент.

Рияд отрече да има нещо общо и отвърна, че е готов на по-силни ответни мерки срещу Вашингтон с уточнението, че близкоизточната държава играе ефективна и активна роля в световната икономика.

Според повечето анализатори обаче САЩ и Саудитска Арабия няма да влошат отношенията си, тъй като администрацията на Тръмп настоява да се изтегли целият ирански петрол от пазара и разчита на Саудитска Арабия да увеличи добива с над 10 милиона барела на ден, за да не се вдига цената.