Учените от цял свят търсят начин да се отърват от вредителите по реколтата и в същото време да сведат до минимум използването на агрохимикали или съвсем да се отърват от тях. Испански учени са открили, че в борбата срещу вредителите може да помогне изграждането на оранжерии от цветни материали.

Използването на фотоселективни засенчващи мрежи в оранжерии, с които в момента експертите извършват опити, може да промени абсорбцията, отразяването и предаването на светлината, да увеличи нейното разсейване, както и да промени спектъра на ултравиолетовата и инфрачервената светлина.

Като се вземе предвид всичко това, учените стигат до едно интересно заключение. Според тях, ако конвенционалните оранжерии се заменят с цветни, растителната храна ще се подобри, добивът ще се увеличи и самите култури ще узреят по-бързо. Що се отнася до вредителите, тях просто няма да ги има.

И всичко това, благодарение на характеристиките на този тип мрежи, които подобряват използването на слънчева светлина, предпазват растенията от градушка или виелици и също така блокират ултравиолетовата радиация, необходима за развитието на насекоми и болести. Като се има предвид, че повечето процеси на физиологично развитие на растенията, насекомите и болестите зависят от светлината, която получават, фотоселективните засенчващи мрежи ще могат да предпазват културите от вредители.

Но учените предупреждават преди използване, да се помисли как новите материали засягат естествените опрашители и полезните насекоми, които се използват при биологичния контрол на вредителите.