Това стана на Европейската седмица на програмирането в Брюксел, организирана от комисар Мария Габриел и ЕК, където се събраха политици, експерти и млади хора за дебат, фокусиран върху предложението на комисар Мария Габриел за поне 50% участие на европейските училища в специализираната седмица до 2020 г. и насърчаването на повече момичета да изберат образование в науката, технологиите, инженерството и математиката (СТЕМ специалности).

За първа година България беше представена от млади таланти по програмиране по покана на българския еврокомисар.

Българската група включваше отбора, спечелил първия Балкански хакатон в София през юни, екип Purple от Русенския университет "Ангел Кънчев" – победител в Бургаския хакатон през май, както и 9-годишната Тайра Ридваева от София - лауреат на национални и международни конкурси за програмиране, и 11-годишната Ния Атанасова от Силистра – автор на проект за киберсигурност.

Специални гости бяха учениците с най-голям опит от компютърна школа "Вале" в Хасково и двамата победители от последния конкурс за компютърна рисунка и колаж "Творчество без граници". Българските участници представиха свои успешни проекти, с които впечатлиха връстниците си и представителите на европейските институции.

По време на политическия дебат в рамките на събитието Габриел заяви, че недостигът на специалисти с цифрови умения изправя технологичния сектор пред проблеми и ЕК трябва да отговори на тези предизвикателства.

Тазгодишното шесто издание на Европейската седмица на програмирането бележи рекорд – само за първите шест дни са регистрирани над 25 000 събития, като 21 000 от тях са в училищата, съобщи отдел "Преса и медии" на представителство на ЕК в България.