Сухото лято не е оказало чак толкова силно влияние на европейското млекопроизводство, колко се очакваше, е оценката на аналитиците на USDEC (Американският млечен експортен съвет). Дори се наблюдава ръст на млекопроизводството в Европа от 1,4% - дори по време на тазгодишната суша през юли фермерите са увеличили производството си на мляко с 1,4%. Все пак годишният прираст на млечното производство в Европа ще е забавено, тъй като високите цени на фуражите ще се отразят на обемите през зимата, подчертават аналитиците на USDEC

Не е такава картината в глобален мащаб - там се наблюдава забавяне на производствените млечни обеми. Но експертите отбелязват, че намаленото предлагане на мляко тази година е съпроводено от увеличено търсене.

Тази година Австралия съща пострада от сушата, в САЩ ключов пазарен фактор стана намалението на маржовете на фермерите. Забавено е производството на мляко и в Аржентина.

За разлика от това благоприятните климатични условия позволиха на новозеландските фермери да увеличат производството на мляко с 5% през първите три месеца на новия сезон 2018/2019.

Като цяло ръстът на производство в топ-5 ще съставлява едва около 0,5% през второто полугодие на 2019 г. и едва ли ситуацията ще се подобри в началото на 2019 г.

Увеличеното търсене на млечна продукция на световния пазар е 7% (за периода декември-април), като основни виновници за него са държавите от Близкия изток и Северна Африка и в по-слаба степен - държавите от Югоизточна Азия, Япония и Южна Корея. По-ниските цени привличат купувачите, търсенето малко се забавя през май и юни и се възстановява през юли.