Продукти: Френски кифлички или франзела (Количеството е в зависимост от размера, в който ще приготвяте сладкиша. По-добре е да вземете вчерашен хляб), 2-3 големи ябълки, 3 яйца, 1 чаша прясно мляко, около 0,5 чаша захар (бяла или кафява), 50 г масло, 1 или 2 опаковки извара, лъжица захар и малко мляна канела, заквасена сметана за сервиране.

Приготвяне: Две яйца се разбиват с вилица заедно с щипка сол, 1 суп. лъжица захар и мляко. Изварата се разбива с 1 яйце и 1 суп. лъж. захар (за 200 г извара).

Ябълките се почистват от сърцевината и се нарязват на тънки резени (може да ги обелите, ако желаете). Покрийте формата с хартия за печене и с четка намажете с масло. Загрейте фурната до 200 градуса. Изрежете коричките от кифличките и нарежете на малки парченца. Потапяйте ги в яйчната смес и ги подредете във формата. Върху хляба изсипете изварата. След това подредете парченцата ябълки, като леко ги застъпвате. Поръсете малко захар и канела и сложете парченца масло.

Повторете слоевете хляб и ябълки. Печете 30-40 минути във фурната на 200 градуса с горен-долен реотан или 180-160 градуса с вентилатор. Ако е необходимо, покрийте с влажен лист хартия за печене през втората половина на печенето, така че шарлотата да не изсъхне.

Сервирайте сладкиша горещ или топъл и украсен със сметана.