Грешките, които се допускат най-често

Варенето в домашен казан представлява и опасност за тези, които не познават процеса.

Докато във винпромите има казани за непрекъсната дестилация, при които чистият алкохол и нужните фракции се отделят изцяло от вредните, то при домашното производство трябва да се спазват определени правила.

Съдържанието на захар в кашата трябва редовно да се мери със захаромер.

За суровина е задължително да се използват плодове с еднаква степен на узряване и да няма по-зелени, презрели или загнили.

Плодовете още със слагането в кацата, трябва да се разбият отлично на каша.

При плодовите ракии има съдържание на метилов алкохол, защото плодовете, за разлика от гроздето, съдържат пектин.

Затова те задължително трябва да се преваряват втори и трети път, макар че се губи част от аромата и количеството малко намалява.

За варене на качествена гроздова ракия трябва да се използва цяло грозде или гроздов сок, а не джибри, изцедени първо за вино. Много стопани правят джибровица, защото им е свидно за материала, но тя не е от качествените домашни ракии.