И да не се забави първото претакане

След като е уцелен правилният момент за отделяне на виното от джибрите /след приключване на бурната ферментация/, то трябва да се налее в чиста бъчва или друг съд за протичане на тихата ферментация. Тя продължава 2-3 седмици, но може да продължи и около месец.

За нея съдът трябва да е затворен, но от него да е изведено маркуче, чийто край да е потопен в друг съд, който е пълен с вода. В него ще бълбука отделящият се кислород.

След края на тихата ферментация се правипървото претакане и с него не бива да се закъснява.

Добре е да се прави от висока струя и на място с чист въздух, защото виното е способно да поема всички миризми. Това е първото чисто вино.

Съвет: От остатъчния материал може да се направи и ракия. Тогава към джибрите стопани най-масово добавят разтвор от захар и вода в съотношение 1:3. Разбъркват всеки ден, докато трае бързата ферментация и когато захарността падне до нула, веднага варят ракията.

Ако някой няма възможност, а иска да отложите варенето за известно време, задължително трябва да затвори херметически бидона или бъчвата, за да не изпуснете материала.