Едно от най-полезните хранения за лозите е с птичи тор.

Трябва да се подготви обаче полезен и здравословен шербет, който да не ги изгори, а да им помогне да дадат повече плод догодина.

Който разполага с такъв тор, трябва да го подготви по вярната рецепта

Ферментирал само една седмица тор трябва да се разреди в съотношение 1 към 10 c вода. С този разтвор се поливат отделните лози или асми.

Ако растенията са над 5 години и са силно развити, тогава могат да се полеят с 30-50 литpа.

Ако са по-млади и по-слабо развити, достатъчни са и 20-30 литpа на лоза или асма.

Шербетуването може да се повтори след две-три седмици.

Трябва да се знае обаче, че шербетуване през октомври много не се препоръчва, защото може да удължи вегетацията и гроздето да узрее по-късно.

Операцията е по-подходяща за периода на затваряне на чепките и при зазряване на гроздет, макар че някои стопани, имайки суровината, я прилагат и наесен.