Много е важно плодовете да се прибират навреме, тъй като степента им на зрелост в момента на беритбата оказва влияние върху продължителността на съхранението им.
Ако ябълките се берат по-рано, това значително намалява получената реколата. Това се дължи на факта, че през последните три седмици преди беритбата, плодовете увеличават теглото си с 15-20%.
Освен това има и връзка между промяната на цвета и формирането на вкусовите качества.
При по-ранна беритба на ябълките процесите се нарушават, което се отразява на съхранението.
Рано обраните плодове не могат да развият типичния за сорта ароматен букет. Например при сортове - Муцу, Червена превъзходна и др., се стига до поражения от запарване.
Късната беритба на ябълките също се отразява неблагоприятно на съхраняемостта на плодовете. Тогава определящ е т. нар. климактеричен максимум на дишането, който настъпва още преди внасянето им в плодохранилището, в резултат на което те не могат да се съхраняват продължително време. Вследствие плодовете се нападат от някои паразитни болести, които причиняват гниене. Късно прибраните плодове лесно се нападат от неифкциозните болести - стъклясване, джонатанови петна и потъмняване на месото.
Коментари