До 2024 г. Русия трябва да произвежда ежегодно повече от 137,5 милиона тона зърно

Това стана ясно като цел на ХХ-тото руско агроиндустриално изложение "Златна есен 2018 г.", на което се проведе семинар по въпросите на вътрешния пазар и стратегията за развитие на експортния потенциал, съобщи Зерно онлайн.

Работи се по държавна стратегия за развитие на техническата и технологична модернизация на селското стопанство. Събитието е било модерирано от първия заместник-министър на земеделието на Русия Янбулат Хатун. На него са присъствали представители на научните и бизнес среди, както и регионалните правителства на аграрно-промишления комплекс, индустриални съюзи и асоциации.

Хатун е подчертал важността на работата по

развитието на износа

 Според него зърнената реколта, получена през тази година, позволява да се посрещнат вътрешните нужди от храна, фуражните цели и дълбоката преработка на зърното.

Нашият експортен потенциал през тази година е над 35 милиона тона, а всяка година трябва да растем в тази посока, за да се гарантира изпълнението на указа на президента и до 2024 г. да достигнем най-малко 137,5 милиона тона стабилно производство на зърно и 35 милиона тона маслодайни семена. За тази цел ще работим за оползотворяване на неизползвана земя и ще изчислим размера на средствата, които ще са необходими за изпълнение на тази задача, включително всички технологични стъпки, казва той.

Допълнителна възможност по отношение на растежа на руския експортен потенциал е посочен в производството на продукти с висока добавена стойност. Инвестиции в това отношение са насочени и към продукцията от оранжериите, зеленчуци и плодове за съхранение, хиляди хектари млади овощни градини.

Основният доклад на семинарната среща е направен от директора на катедрата по растениевъдство, механизация, химизация и растителна защита Петър Чемарев.